Câştigători învinşi de sistem

40Comentarii
Câştigători învinşi de sistem
ORADEA - Sistemul electoral uninominal adoptat pentru alegerile legislative din acest an a lăsat în afara Parlamentului patru câştigători de colegii din Bihor: doi reprezentanţi ai UDMR, câte unul PNL şi PD-L. Jurnal bihorean i-a chestionat pe cei patru, întrebându-i cum se împacă cu ideea şi dacă sunt dezamăgiţi că au ratat Parlamentul.

Învăţămintele lui Dan

Iată ce ne-a declarat Octavian Dan (PNL), câştigătorul din Colegiul 7 Oradea Sud-Est: „Sunt două chestiuni care pot fi extrase din această situaţie: avem un sistem uninominal care este ilogic. Dacă vom totaliza voturile primite de către deputaţii ce au primit mandate în Oradea, vom vedea că orădenii nu sunt reprezentaţi. Partea bună rezidă în faptul că acest rezultat al sistemului electoral îi responsabilizează pe cei de la oraş. Noi, cei din mediul urban, se cuvine să ne prezentăm la vot pentru a decide soarta noastră şi a copiilor noştri. Altfel, mediul urban va fi în continuare reprezentat de către partidele mici. Se poate spune acum că mediul urban are motorul gripat, din cauza absenteismului”, a declarat Dan. Liberalul a ţinut să arate că nu e dezamăgit de faptul că nu va fi deputat: „În orice lucru rău e şi o parte bună. Dacă voi şti să extrag de aici ceea ce e de extras, voi avea de câştigat pe viitor”, a spus el. În locul lui Dan, deputat de Nufărul – Cantemir va fi Sonia Drăghici (PSD), clasată a treia.

 

 

 

Revanşa lui Groza

Fostul primar interimar, Mihai Groza (PD-L), a fost investit de către orădeni pentru a-i reprezenta în Senat. Totuşi, senator va fi Ioan Mang (PSD), al patrulea clasat. „Trebuie să mă supun voinţei legii, care a fost construită de către PSD şi sprijinită de PNL. Asta e, viaţa merge înainte. Ţin să mulţumesc orădenilor că au avut încredere în mine, chiar dacă am fost singur împotriva tuturor. A fost o revanşă a mea pe trei sferturi din Oradea împotriva liberalilor. Am reuşit să mă impun singur, nesprijinit de nimeni. E a doua victorie a mea în decurs de un an, după ce fusesem ales primar interimar pe 11 decembrie 2007, împotriva coaliţiei PNL-PSD-UDMR. În ceea ce priveşte redistribuirea, într-un fel ştiam că e o lege nedreaptă, însă, sincer, chiar credeam că am şanse să câştig. Acum, pot însă să stau cu fruntea sus”, a sunat reacţia lui Groza de după atribuirea mandatelor.

 

 

 

 

 

 

Frustrările maghiarilor

Udemeristul Csuzi Istvan a fost primul în Colegiul deputaţial 9 Oradea Centru-Est, însă deputat va fi Octavian Bot (PD-L). „Eu mă simt cum mă simt, dar cum se simte alegătorul, electoratul? După absenteismul de duminică, tare-s curios cine va mai merge la scrutinul următor! Am vorbit cu mai mulţi amici de-ai mei şi mi-au spus că e ultima dată când merg la vot. Ori se va schimba legea electorală, ori vom pierde electoratul. Eu nu sunt foarte dezamăgit pentru că am un câştig moral. Multă lume mă acuza că am părăsit PCM-ul, s-a şi făcut campanie împotriva mea ca să nu mă voteze ungurii, însă s-a dovedit că am avut dreptate”, a ţinut să ni se confeseze Csuzi.

Alt udemerist, Szijjarto Iosif, a fost primul votat în Colegiul deputaţial 6 Salonta. „Ştiam din start că această lege uninominală nu poate fi una potrivită în colegiile în care minorităţile etnice sunt în minoritate. A fost un loz în plic pentru atribuirea mandatului. Eram sigur că va lua unul care nu a primit cele mai multe voturi. Dacă ieşea doctorul Boeriu, hai să zicem, că e din Salonta. Am crezut că între mine şi domnul Boeriu se va duce lupta. Eu n-am nimic cu PSD, însă se vede ce rezultate a avut în Bihor şi, totuşi, are două mandate. Mergem înainte, n-avem ce face. Sperăm că domnul Roman ne va reprezenta şi pe noi…”, a spus Szijjarto. Ioan-Sorin Roman (PSD), clasat al treilea în colegiu, este noul deputat din zonă.

 

Calin Corpas

 

 

 

Taguri:


40Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor