Câstiguri sub media pe tarã

Câstiguri sub media pe tarã
Bihorenii câstigã salarii mai mici decât media pe tarã. Acest lucru reiese din datele furnizate de Directia Judeteanã de Statisticã (DJS) Bihor. 900 RON a fost salariul mediu brut al bihorenilor la sfârsitul lunii martie 2006.

Cu 7,7% RON mai mare decât în luna februarie 2006 si 16,4% decât în martie anul trecut. Salariul mediu net în Bihor la sfârsitul lunii martie a fost de 679 RON. Cel mai bine s-a câstigat în domeniul serviciilor, unde salariul mediu brut a fost de 977 RON, urmeazã industria si constructiile cu 829 RON si agricultura, vânãtoarea si serviciile anexe cu 770 RON.

În tarã

La finele aceleiasi luni – martie – salariul mediu brut la nivel de tarã era de 1.101 RON, cu 22,3 % mai mare decât cel înregistrat în Bihor. Salariul mediu net a fost de 828 RON. Cresterea salariul mediu brut la nivelul întregii tãri comparativ cu martie 2005 a fost de 19,6 %, cu peste trei procente mai mare ca în Bihor.

Explicatii

Explicatia salariilor medii mai mici în Bihor, comparativ cu cele la nivel de tarã sunt puse pe seama lohn-ului. „Salariile mai mici din Bihor se datoreazã productiei lohn din domeniul industriei usoare: textile, confectii, pielãrie si încãltãminte. Ponderea lohn-ului în aceste domenii, care ocupã cea mai mare parte a fortei de muncã, este mare. Si rezultatele se vãd”, este de pãrere Dana Pasc, directorul DJS Bihor.

Spre exemplu, la jumãtatea anului 2005 ponderea salariatilor din aceste domenii care lucreazã în lohn în industria textilã era de 66%, în pielãrie si încãltãminte de 54% si în confectii de peste 92%. „Se observã clar reducerea numãrului de unitãti cu productie lohn, de la 645 în semestrul I 2002 la 466 în semestrul I 2005, ceea ce va duce la cresterea salariilor medii pe de o parte, dar si la cresterea numãrului de someri, pe de altã parte”, a subliniat Dana Pasc.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !