Cat de rentabile sunt monitoarele PC cu touchscreen

Reactualizat la:
Cat de rentabile sunt monitoarele PC cu touchscreen
© foto: eMag
ADVERTORIAL. Când spui monitoare PC cu touchscreen probabil deja îți imaginezi o lume science fiction, într-un laborator ultramodern, unde angajații stau și mută cu degetul dintr-o parte în alta, pe ecrane imense, ferestre cu date, numere, grafice.

Însă vei vedea că nu este atât de SF pe cât pare. În rutina noastră zilnică, ne folosim încontinuu de touchscreen, fie că este telefon, fie tabletă. Și unele laptopuri au început să aibă încastrate monitoare touchscreen. Atunci, de ce nu ar putea ele să fie o obișnuință și pentru monitoare PC? Vom prezenta mai jos avantajele și dezavantajele care vin odată cu un astfel de sistem.

Computerele de tip desktop se încadrează în două categorii distincte. În primul rând, ai sistemul tradițional care necesită un monitor extern. Pentru aceste sisteme, este destul de definitiv faptul că un touchscreen nu este atât de mult un beneficiu. De ce? Totul se reduce la cost. Afișajele laptopului sunt de obicei mai mici, ceea ce îl face mult mai accesibil pentru a-l converti în touchscreen fără a adăuga un cost imens. La monitoare PC, în general, ecranele sunt mult mai mari, iar LCD-urile de 24 inch sunt cele mai comune acum. Doar luând în considerare dimensiunea monitorului, ecranul tactil de 24 inci ar costa câteva sute bune de dolari. În contrast, afișajul standard tipic este de numai circa 200 de dolari sau mai puțin. Așadar, aproximativ dublul prețului, suficient pentru a achiziționa de fapt o tabletă cu cost redus, ca adaos la monitoare PC cu un afișaj standard.

În timp ce este evident că unele monitoare PC tradiționale nu sunt foarte potrivite pentru ecranele touchscreen, același lucru nu se poate spune și despre desktop-urile all-in-one care integrează computerul în ecran. Pentru acestea, diferența de preț tinde să fie mai mică decât cea pentru afișajele externe. Desigur, acest lucru depinde și de dimensiunea ecranului pentru PC-ul „all-in-one”. Modelele mai mici de 21 până la 24 de inci vor avea diferențe mici de preț în comparație cu modelele mult mai mari de 27 de inci. Această diferență de preț poate fi atenuată prin utilizarea senzorilor optici în locul senzorilor tactili capacitivi, dar nu oferă același nivel de precizie sau modele atractive.

La fel ca laptop-urile, sistemele touchscreen all-in-one au probleme similare cu necesitatea de a curăța frecvent ecranul de urme și murdărie.

În concluzie, afișajele touchscreen ale PC-urilor all-in-one oferă o navigare mult mai ușoară între programe și pot îndeplini anumite sarcini grație suportului multitouch. Dar această caracteristică nu este neapărat necesară, dacă ții cont că mouse-urile au devenit mai exacte. Iar dacă ați folosit Windows ceva timp și sunteți familiarizați cu tastele de comenzi rapide, atunci caracteristicile ecranului tactil vor fi mai puțin folositoare.

(64833)