Cat mai putine interventii

„Se spune că restaurare un proiect este cu atât mai reuşită cu cât amprenta arhitectului este mai puţin vizibila. Asta încercăm să facem. Nu vor fi intervenţii extravagante din punct de vedere arhitectural”, a spus arhitectul Cristian Puşcaş.

Sinagoga ortodoxă nu are picturi interioare de inspiraţie maură cum au, de regulă sinagogile mai vechi, însă i se va putea reda funcţionalitatea. În viitorul muzeu, spre deosebire de sinagogă va fi intrare comună pentru femei şi bărbaţi .

„Singura schimbare va fi că va exista o singură intrare, în timp ce cultura iudaică, de tip ortodox, prevede că femeile intrau pe uşile laterale, iar bărbaţii pe intrarea principală”, a afirmat acesta.În Muzeul evreilor din Oradea şi din Bihor vor fi expuse obiecte care ţin de ritualul evreiesc, obiecte casnice specifice, dar şi imagini cu evreii deportaţi. Se doreşte o reconstituire a vieţii de familie evreieşti, dar şi prezentarea modului în care comunitatea evreilor s-a implicat în viaţa socială, urbanistică şi administrativă a Oradei. Conducerea Muzeului Ţării Crişurilor va lua contact cu evreii din Oradea, cu evreii plecaţi în Israel, dar şi cu alte muzee pentru a achiziţiona exponatele.

Sinagoga contruită în anii ’30 se află acum în stare deplorabilă.Acolo funcţionează acum o piaţa de legume şi fructe. „Menţinerea pieţei acolo este un rău necesar. E o modalitate prin care măcar clădirea este mereu păzită şi nu în bătaia vântului”, a spus Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc din Oradea. Se consideră că cei care vând legume la sinagogă asigură, într-un fel, paza imobilului.De câteva ori s-a încercat închiderea acestei pieţe, dar comercianţii au primit, din nou acees la sinagogă ca urmare a faptului că a fost deteriorată, dar şi fiindcă un om al străzii a încercat să îşi dea foc acolo.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !