Câte-un PIC, PIC, PIC…

107Comentarii
Câte-un PIC, PIC, PIC…
ORADEA – Starea conflictuală de la PIC Hypermarket continuă. După ce nu şi-au încasat salariile cuvenite pentru munca din luna iulie, circa 35 de angajaţi care ar fi trebuit să lucreze în schimbul l au refuzat să intre în incinta magazinului, solicitându-şi drepturile băneşti restante şi reclamând prezenţa la discuţii a directorului Cătălin Rădulescu. Imagini protest  Video: Salariaţi fără salariu la hypermarket Video Video: Nemulţumiţi de directivele conducerii Video 

Potrivit spuselor angajaţilor, este pentru a treia oară când salariile întârzie inexplicabil. “Avem familii, avem copii, rate de plătit la bănci, iar răspunsul dlui Rădulescu la toate problemele noastre este acelaşi: dacă nu vă convine, mergeţi la Boc şi reclamaţi, sau plecaţi din firmă”, afirmă una dintre interlocutoare. Situaţia critică în care se află hypermarketul orădean este ilustrată nu doar de problema întârzierii salariilor.

Jocul de-a legalitatea

Chiar şi făcând abstracţie de faptul că angajaţii sunt, potrivit declaraţiilor celor prezenţi, terorizaţi şi copleşiţi de penalizări financiare, din te miri ce motive, oamenii se tem chiar şi pentru situaţia cărţilor lor de muncă. “Niciodată, de la deschiderea firmei în Oradea, noi nu am semnat un stat de plată. Nu avem certitudinea că asigurările noastre de sănătate, contribuţiile pentru şomaj şi pensie sunt plătite”. Orice plângere în acest sens la ITM Bihor este direcţionată către ITM Argeş, acolo unde este sediul lanţului comercial. Drepturile lor de angajaţi sunt apărate de un sindicat al cărui lider este nimeni altul decât… directorul. “Am fost obligaţi să semnăm pentru asta, sub ameninţarea că dacă nu o facem vom fi daţi afară. În primele luni ale acestui an a fost un val de concedieri, cei care au fost daţi afară fiind obligaţi să îşi dea demisia, astfel că nu au primit nici măcar ajutorul de şomaj după plecarea de aici”, susţin protestatarii.

Amănunte privind constrângerile la care sunt supuşi angajaţii, cum ar fi obligativitatea de a vira 2% din impozit către FC Argeş, echipa de fotbal a patronului lanţului comercial, Cornel Penescu, par derizorii deja în acest context. Merită subliniat însă că majoritatea furnizorilor şi-au retras deja produsele din rafturile de la PIC, din cauza neplăţilor. “Apă caldă nu mai există, o vreme a fost oprită şi apa rece, iar gaz nu mai avem de circa trei luni”, afirmă unul dintre oameni.

Silenzio stampa

În faţa tuturor acestor probleme, răspunsul managementului local este unul sfidător, potrivit angajaţilor. “Domnul Rădulescu ne râde în faţă şi ne spune să plecăm”, susţin lucrătorii. Chemat de aceştia în această dimineaţă să rezolve problema, Cătălin Rădulescu nu a dat niciun răspuns. Nici la telefoanele J.b. nu a răspuns, astfel încât poziţia conducerii rămâne, deocamdată, o necunoscută. Prezenţa directorului s-a făcut totuşi simţită. Chiar dacă nu a catadicsit să vină ce vor oameni, el a dispus, telefonic, agenţilor de pază să nu permită filmările şi fotografierile în parcarea hypermarketului.

Trebuie să subliniem că, în ciuda protestului angajaţilor, hypermarketul nu şi-a blocat activitatea. Două dintre cele 49 de casierii ale magazinului au funcţionat. Suficient pentru cei trei-patru clienţi care întinau liniştea de catedrală din  hypermarket-ul orădean.

În cele din urmă, Claudia Rusu, director de marketing la PIC ne-a răspuns la problemele ridicate de angajaţi. „Toţi angajaţii au contracte individuale de muncă, înregistrate la ITM Arges, iar obligaţiile către stat sunt plătite la zi. Restructurarea companiei nu vizează închiderea de unităţi. Pentru a elibera lichidităţi în această perioadă prin valorificarea numeroaselor active de care dispunem, ne gândim la opţiunea de sales&lease back, precum şi la cea de a închiria parţial spaţiile de parcare ale hypermarketului PIC”, ne-a declarat Claudia Rusu.

Referitor la plata salariilor, aceasta recunoaşte că „a existat într-adevăr o întârziere, însă aceasta a fost anunţată către angajaţi. Salariile vor fi plătite săptămâna viitoare”.

Valentin Buda107Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor