Căţeii nesupravegheaţi, în pericol

2Comentarii
Modificarea regulamentului pentru posesorii de câini din Oradea poate face obiectul unei dezbateri publice dacă cei vizaţi au de adus completări sau nu sunt de acord cu cele două puncte pe cale de a deveni literă de lege.

De altfel,acestea nu aduc vesti prea placute nici pentru patrupede si nici pentru stapânii lor. Prima dintre modificari are rostul de „a alinia” Oradea la pretentiile Vestului. „Însotitorii câinilor au obligatia de a curata excrementele acestora din orice loc public (trotuare, drumuri publice, parcuri)”, suna prima propunere. Cea de-a doua nu va starni, cu siguranta, zâmbete pe fetele iubitorilor de animale: „Toti câinii colectati de pe domeniul public de catre Fundatia pentru protectia câinilor comunitari SOS Dogs, nerevendicati în termen de 24 de ore, vor fi sterilizati.”

Aceste prevederi sunt acum, abia în faza de propuneri. Ele pot fi înca amendate respectiv modificate de oradeni, prin adrese care trebuie depuse la camera 23 din Primarie. „Propunerile sunt cerute de lege. Mi se pare si normal ca, daca un catel iese la plimbare si îsi face nevoile, stapânul sau sa strânga”, comenteaza Dumitru Fildan, directorul Directiei Tehnice, cea care a initiat modificarea.

”Nu e o noutate prevederea asta cu adunatul mizeriei dupa câine. În vest se practica de ceva vreme. Personal, nu mi-as duce niciodata câinii pe strada sa-si faca nevoile”, crede posesorul a doi câini de rasa.

Sterilizati în 24 de ore

Cea de-a doua modificare a regulamentului priveste direct generatiile viitoare de catei. „Tot ce prindem pe teren va fi sterilizat daca nu e revendicat în 24 de ore. Nu cred ca asta ne va ridica pe proprietarii de catei în cap. Si pâna acum se faceau sterilizari dupa o saptamâna de stat în adapost”, zice Dumitru Fildan Fildan, rezumând, astfel, prevederea.

Practica de a steriliza câinii luati de pe strada si dusi la adapostul SOS Dogs nu este noua. Si pâna acum patrupedele aflate în aceasta situatie ajungeau la cutitul veterinarului daca nu erau solicitate de proprietari, dar termenul pentru recupereare era mai mare.

„O zi este într-adevar, cam putin dar proprietarul ar trebui sa se prinda în 24 de ore ca-i lipseste animalul de companie. Nu mi-ar placea sa ma trezesc într-o zi ca câinele meu nu mai are „bijuteriile” la el dupa o vizita la SOS Dogs dar nu cred ca e cazul”, spune proprietarul de câini.

Lazar Carol, manager al SOS Dogs este de parere ca masura prevazuta de lege poate fi pusa în practica, mai ales ca majoritatea câinilor cu stapâni sunt revendicati în primele ore de la aducerea în adapost.


Cristina Ghilea2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor