Catolicii retrăiesc patimile lui Isus

Catolicii retrăiesc patimile lui Isus
Creştinii catolici se află în Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Isus.

Creştinii romano-catolici marchează, Vinerea Mare – ziua în care a fost răstignit Hristos. În această zi de doliu şi de post negru, credincioşii retrăiesc patimile Mântuitorului. Mulţi dintre credincioşii greco-şi romano catolici au refăcut, miercuri seara, Drumul Crucii. Câţiva tineri au interpretat momentele prin care a trecut Isus, în urmă cu peste două milenii, cu o coroană de spini pe cap şi cu o cruce uriaşă în spate. Procesiunea a adus aminte de momentele de durere suferite de Mântuitor când a fost dus spre a fi crucificat.

Dacă duminică, 1 aprilie, ortodocşii şi greco-catolicii celebrează Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Patimilor, romano-catolicii au marcat această sărbătoare în 25 martie.

Romano-catolicii au celebrat Joia Mare, când Liturghia Crismei (a uleiurilor) a fost celebrată de către PS Böcskei László, episcop diecezan, împreună cu preoții diecezei. În cadrul liturghiei, preoţii au reînnoit promisiunile făcute la hirotonirea preoţească. De asemenea, au fost sfinţite uleiurile folosite la administrarea sacramentelor (uleiul catecumenilor, uleiul bolnavilor, sfânta crismă). Seara, episcopul va oficia Liturghia în amintirea Cinei de Taină, când, urmând exemplul lui Cristos, arhiereul diecezei a săvârşit ritualul „spălării picioarelor” la 12 bărbaţi. Gestul este un semn de umilință și de dragoste creștinească. Liturghia a fost urmată de o seară de veghe.

Celebrări

În Vinerea Mare, după-amiază, de la ora 15.00, în parcul Palatului Episcopal, va avea loc devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, cu participarea parohiilor din Oradea.

Celebrarea patimilor şi a morţii Domnului Isus Cristos începe la orele 18.00. Această celebrare specială cuprinde liturghia cuvântului, rugăciunile universale, dezvelirea Sfintei Cruci şi împărtăşania, după care, urmând tradiţia locului, se va oficia punerea în mormânt. Adoraţia Sfântului Sacrament la mormântul sfânt va dura până la orele 21.00.

În Sâmbăta Mare, pe 31 martie, între orele 10.00-20.00 va fi program de veghe și adoraţie a Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt. Vigilia Pascală va începe la ora 21.00 cu sfinţirea focului în faţa Catedralei, urmată de o liturghie solemnă celebrată de către PS Böcskei László. Vigilia pascală se va încheia cu Procesiunea de Înviere şi binecuvântarea alimentelor enoriașilor.

Duminică, 1 aprilie, romano-catolicii vor sărbători Învierea Domnului. În Ziua de Paşri liturghia de dimineaţă, va începe la ora 08.00 şi va fi urmată de binecuvântarea alimentelor.

Liturghia arhierească a Sfintelor Paşti va avea loc la orele 11:00, în Catedrala de pe Şirul Canonicilor. În cadrul liturghiei, corul şi orchestra Catedralei vor interpreta lucrări religioase pascale. În aceeaşi zi, de la ora 18.00, va fi celebrată o liturghie de seară.

În lunea Sfintelor Paşti (2 aprilie), în Catedrala romano-catolică de Oradea, sfintele liturghii vor fi oficiate la orele 8.00, 11.00 și 18.00.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !