Cătuşele telejustiţiei

De Otilia Șandor
3Comentarii
Cătuşele telejustiţiei
Jos pălăria în faţa DNA! Vorba multor români: „să-i ia şi să-i ducă pe toţi” (politicieni, şefi de instituţii etc care ar trebui să lucreze pentru noi, ar trebui să păzească ţara de infractori şi comit ei fapte de corupţie – nr.).


În noiembrie anul trecut la al doilea tur de la alegerile prezidenţiale, tineri adunaţi în faţa PSD din Piaţa Unirii strigau de altfel: „DNA, fă-ţi treaba!”. Şi se pare că DNA i-a ascultat.

Însă de aici şi până la a oferi show-uri televizate de nu ştiu câte ori pe zi cu vedetele politicii româneşti şi şefi de instituţii scoşi din cătuşe din DNA fiindcă „sunt reţinuţi” e cale mai lungă.

Şi spun asta pentru că e diferenţă mare între a fi reţinut 24 de ore la Centrele Poliţiei sau a fi arestat preventiv, pe bază de mandat judecătoresc. De altfel, ori de câte ori apare un astfel de caz, pe plan local şi nu numai, jurnaliştii sunt rugaţi de anchetatori şi/sau avocaţi, în mod insistent, să precizeze clar situaţia persoanei în discuţie: „e reţinut, nu e arestat”.

În plus, nu cred că românii sunt chiar atât de avizi să vadă „sânge pe pereţi, …” non-stop la televizor – pe mahării în sfârşit prinşi ilegal la borcanul cu miere. Nu are niciun rost din două motive: respectivii sunt reţinuţi – după cum am explicat, iar telespectatorii nu vor beneficia astfel de un trai mai bun.

Pe de altă parte, sumele ameţitoare ce răsună din televizor, ca prejudicii aduse statului de respectivii mahări nu pot fi recuperate dacă îi pui în cătuşe de la DNA până la centrele poliţieneşti şi cu atât mai mult până în penitenciare.

Unii zic că e bine să „îi dea” încătuşaţi la televizor, ca să simtă umilinţa. Poate însă mai mare umilinţă ar fi pentru cei ca vedetele politicianiste televizate în cătuşe să fie puşi la muncă, acolo unde e nevoie. Şi nevoi sunt multe în ţară. În Oradea, sunt destule instituţii publice unde oamenii nu au voie să plece în concedii în anumite perioade fiindcă e de lucru mult, în alte firme dacă îţi iei concediu poţi să fii sigur că îţi pierzi slujba.

Aşa încât o forţă de muncă ar fi binevenită şi poate ar fi o şansă de micşorare a taxelor româneşti: să lucreze încătuşaţii care nu sunt acuzaţi de fapte de genul omor, tentativă de omor, de viol etc. şi la astupat sau făcut de gropi şi la înlocuit ţevi sau la pus flori pe sezon – că tot e moda în ţară să schimbi florile din lună în lună.

Nu de alta dar în ritmul alert din ultimul timp al DNA, azi – mâine ne trezim că se cere construirea a nu ştiu câte penitenciare în ţară. Dar schimbarea cătuşelor cu un târnăcop de pildă implică o schimbare legislativă. Care dintre politicieni ar fi dispuşi să şi-o asume?3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor