Caută curajoşii anului

1Comentariu
Caută curajoşii anului
ORADEA - Luni s-a întrunit Comisia pentru acte de curaj, în componenţa: preşedinte Pinter Istvan (Salvamont Bihor), dr. Hadrian Borcea (SMURD), dr. Mărgineanu (Ambulanţă), Alina Pitic (directoarea Parcului Natural „Apuseni”) şi fotoreporterul Ovidiu Pascu, pentru a discuta propunerile sosite până în prezent. Jandarm Kosovo [.doc – 48KB]

În ce priveşte propunerea Jurnalului Bihorean, comisia ne-a încredinţat că şi ei l-au avut în vedere, din start, pe orădeanul Szokoslzki Istvan, care a cucerit piscul Denali din Alaska, însă au optat pentru a-l propune pentru secţiunea Sport.

Astfel că printre nominalizări se află, deocamdată, medicul Nagy Peter care s-a implicat constant în acţiuni şi intervenţii ale Salvamont Bihor precum şi alţi doi orădeni care urmează a fi identificaţi.

Astfel, comisia facel apel la cei care-l cunosc pe pietrarul care a sărit în primăvară pentru a salva un muncitor  care a murit după ce s-a surpat peste el un şanţ din faţa Cimitirului Municipal.

De asemenea, serviciul SMURD ar dori să-l găsească pe şoferul unui jeep care a acordat primul ajutor în cazul unui accident petrecut în vară, în zona Aleşd. Atunci, o Dacia din Sălaj s-a prăbuşit într-o râpă şi, din nefericire, un copilaş şi-a pierdut viaţa-

 

Nominalizări la „Acte de curaj”Oradea (C.H.) – Consiliul Local Oradea a hotărât ca preşedinte al Comisiei de acordare a Premiului de excelenţă 2006, secţiunea „Acte de curaj”, să fie Pinter Istvan, preşedinte ASM Bihor – Serviciul Judeţean Salvamont Bihor.

        „Pentru ca selecţia, nominalizarea şi, în final, acordarea titlului să fie cât mai transparente, vă rugăm ca, până la 25 noiembrie, să ne trimiteţi propunerile. Dat fiind că e vorba de premii acordate de municipiul Oradea, din bugetul local, considerăm că e de bun simţ să facem precizarea că nominalizaţii trebuie să fie cetăţeni ai acestui oraş”, face apel Pinter Istvan la reprezentanţii mass-media locală, dar şi la cetăţenii care îşi pot trimite propunerile la adresa de e-mail: salvamontbihor@yahoo.com sau, direct, la sediul Salvamont Bihor. Nominalizările vor fi depuse în timp util la Comitetul de organizare al manifestării până la 1 decembrie.

În 2004, Premiul de excelenţă, secţiunea „Acte de curaj”, i-a revenit dr. Hadrian Borcea, coordonator al serviciului SMURD, iar în 2005 a fost împărţit între medicul SMURD Cristian Cristoreanu şi salvamontistul Lucian Nistor.

 

J.b. propune „Curajoşii anului”

Doi orădeni şi-au riscat viaţa în ascensiunea pe cel mai înalt pisc din America de Nord.

Oradea (C.H.) – Propunerea Jurnalului bihorean pentru titlul de excelenţă „Acte de curaj 2006” sunt doi orădeni de la Proexpedition, membri ai echipei „Transylvania Team” care a înfipt în vară steagul tricolor pe cel mai înalt pisc din America de Nord: Mckinley (6.194 metri) din masivul muntos Denali din Alaska.

 

Record de altitudine

Chiar dacă orădeanul Cristian Maghiar a fost nevoit să renunţe la cota de 5.850 metri din cauza unor probleme de sănătate, pentru efortul său îl nominalizăm alături de camaradul său Szokolszky Istvan, care, urcând pe Mckinley, a devenit în iunie orădeanul care a păşit la cea mai înaltă altitudine.

În timpul ascensiunii, temerarii noştri concitadini au avut de înfruntat temperaturi de -42 de grade Celsius, alegându-se şi cu degerături.

De asemenea, viaţa în cort a fost deosebit de aspră timp de trei săptămâni, cu hrană din conserve şi apă topită din zăpadă pe spirtieră. Pentru a evidenţia condiţiile extreme pe care le-au avut de înfruntat e suficient să notăm că orădenii au văzut un expediţionar japonez care şi-a pierdut toate degetele de la mâini din cauza degerăturilor.

 

Muncă enormă

„E o plăcere să atingi un vârf, dar în spatele unei asemenea expediţii e o muncă enormă. Acolo sus fiecare căţărător simte o stare de euforie care nu se poate descrie în cuvinte. E o uşurare pentru câteva secunde, dar apoi concentrarea continuă, pentru că drumul de întoarcere e la fel de important. E grandios să ajungi în vârf, dar şi mai important e să cobori sănătos”, ne declara, după reuşită, Szokolszky Istvan.

Membrii Proexpedition au mai cucerit în 2005 piscul elveţian Matterhorn (4.477 metri), supranumit „Mâncătorul de oameni” din cauza alpiniştilor care au căzut victime ale numeroaselor avalanşe sau surpări.

Alte detalii sau imagini din expediţiile asociaţiei orădene se pot vizualiza pe site-ul: http://www.proexpedition.org

 

Şi poliţist curajos

Dacă Oradea se poate mândri cu cei doi temerari montagniarzi, şi în judeţ am remarcat în acest an un act de curaj spontan. Astfel, fostul şef al Poliţiei Municipiului Marghita, actual şef al Poliţiei Municipiului Salonta, şi-a riscat viaţa pentru a salva o familie surprinsă de un incendiu.

Comisarul Ioan Petrică se afla în patrulă şi, observând oamenii care cereau ajutor, nu a mai aşteptat venirea pompierilor, ci a intrat în apartament pentru a scoate copiii şi femeia. Neavând mască de gaze, el însuşi şi-a pierdut la un moment dat cunoştinţa, trebuind să fie preluat de pompieri şi dus la spital, unde a fost diagnosticat cu intoxicaţie cu fum.

Cristian Horgos1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor