Caută să primească bani europeni

Caută să primească bani europeni
ORADEA – Educarea cetăţenilor, mai ales a tineretului, este un scop care a dirijat activitatea Agenţiei de Protecţie a Mediului şi anul trecut, şi va fi urmărit şi în planurile pentru 2008.

În acest sens, în 2007 APM a avut mai multe colaborări cu elevii şi studenţii orădeni, atât la acţiunile de plantări de copaci, cât şi în ceea ce priveşte organizarea de concursuri ecologice.
„Conceptul de dezvoltare durabilă trebuie implementat orădenilor. Principalele atribuţii ale APM, pe care ne vom axa şi de acum înainte, sunt educarea şi conştientizarea cetăţenilor cu privire la mediul înconjurător”, spune Călin Mocanu, directorul executiv al APM Bihor.

Locul I
O altă activitate la care orădenii au răspuns afirmativ a fost campania naţională de colectare a deşeurilor. Potrivit Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, municipiul Oradea a ocupat locul I pe ţară, în perioada 29 octombrie – 3 noiembrie, strângându-se peste 35 tone de echipamente electrice şi electronice.

Rentabil
Veniturile realizate în 2007 aproape s-au dublat faţă de 2006. Din emiterea actelor de reglementare şi realizarea analizelor de laborator au rezultat 573.667 lei. „Putem spune că am reuşit o eficientizare a muncii noastre, în 2006 realizând venituri în valoare de 303.201 lei”, afirmă directorul executiv al APM Bihor.

Proiecte
„Scopul nostru principal pentru 2008 este de a ne implica în cât mai multe proiecte şi de a atrage finanţări externe nerambursabile”, mai spune acesta. Trei dintre proiecte sunt primordiale însă, preconizându-se că vor aduce judeţului 1,5 milioane lei.
Proiectul „Life” privind protecţia vânturelului de seară din regiunea panonică, început în 2006 şi care va dura până în 2009, are un buget de aproape 140.000 euro pentru APM Bihor. Un alt proiect vizează colaborarea româno-maghiară din zona Crisului Negru. Aici vor fi monitorizate radioactivitatea şi conţinutul de metale grele a factorilor de mediu şi efectul acestora asupra ecosistemelor.
„Proiectul a fost depus în 9 ianuarie, la a treia licitaţie din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria Phare CBC/INTERREG III A”, declară directorul executiv al APM Bihor.
Contribuţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor pentru închiderea gropilor de gunoi se ridică la 128.000 de euro, ceea ce reprezintă 15% din costul total al acestui proiect, ce va dura până în 2010.
Un alt proiect ce se ridică la 1,3 milioane euro şi care va avea ca perioadă de desfăşurare anii 2009-2012 se referă la conservarea speciilor de lilieci din Munţii Pădurea Neagră, Bihor şi Trascău.

Fără verde
Traficul îngreunat din Oradea şi poluarea au fost luate în discuţie. „Traficul încă nu creează probleme la fel de mari ca în alte oraşe din ţară. Însă în ritmul în care se cumpără maşini, în trei ani vom avea necazuri”, spune Mocanu.
Lipsa spaţiilor verzi şi a parcurilor este o altă dilemă cu care se confruntă cetăţenii. Dacă acum un orădean beneficiază de 10 mp de verdeaţă, până în 2010 spaţiul optim va trebui să crească la 20 mp, iar până în 2013 la 26 mp.
„Sperăm că administraţia locală ne va prezenta în 90 de zile planurile pentru mărirea spaţiilor verzi în 2008”, declară Călin Mocanu.

 

Carmen Brehoi0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !