Cauta variante de fructificare a apei geotermale

Cauta variante de fructificare a apei geotermale
Cosmeticele, curele balneare sau termoficarea, toate acestea pot avea în comun resursa geotermala de care dispune o comunitate.

Pentru optima fructificare a acesteia, Municipalitatea orădeană s-a implicat într-un proiect cu finanţare europeană, în parteneriat cu fundaţia maghiară nonprofit Innoterm Debrecen. Termenul de derulare este de de zece luni.

Proiectul apei geotermale, lansat la Primăria Oradea

Proiectul „Identificarea tehnologiilor inovatoare pentru utilizarea apei geotermale în euroregiunea Bihor – Hajdu-Bihar” a fost lansat săptămâna aceasta în Sala Mare a Primăriei, de viceprimarul Biro Rozalia şi de Marcel Boloş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană.

„Ar fi păcat să nu valorificăm această avere a oraşului şi în acest sens în cadrul unei fabrici de produse cosmetice”, a exemplificat directorul Boloş, oferind exemplul ţărilor nordice care au tradiţie în exploatarea resurselor geotermale inclusiv în cosmetice.

100 km pătraţi

Valoarea proiectului este de 82.475 euro, din care cei doi parteneri trebuie să suporte câte 2%. Viceprimarul Biro s-a declarat mulţumită de structura finanţării, punctâd că este un cost mic de câteva mii de euro pentru a atrage peste 70.000 de euro.

Punga de apă geotermală din subteranul Oradiei se extinde pe  100 kilometri pătraţi şi este alimentată din munţii Pădurea Craiului, a explicat Boloş. Temperatura la care este extrasă este de 80 grade Celsius la sondele din zona Nufărul şi la 110 grade Celsius la cele din Ioşia Nord. 

C.Gh.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !