Căutătorii de comori, o problemă

Căutătorii de comori, o problemă
REŞIŢA – Îmbunătăţirea gradului de evidenţă şi protecţie a patrimoniului cultural este una din priorităţile pe anul 2007 ale Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Caraş-Severin.

Acest lucru se va realiza prin colaborarea cu fime de specialitate. De asemenea, până la sfârşitul anului, va exista o arhivă digitală şi pe suport material. Una dintre problemele cu care se confruntă instituţia este existenţa „căutătorilor de comori“, asupra cărora nu are control, decât în cazurile în care este solicitată, pentru expertizare, de către poliţie.

Ada Chisăliţă, directorul instituţiei, a exemplificat prin cazul de la Bozovici, de unde a fost furat bustul lui Eftimie Murgu. Acesta a fost însă recuperat prin intervenţia promptă a poliţiei şi reconfirmat ca obiect de patrimoniu de către Direcţie.

Întrebarea pe care şi-o pune Ada Chisăliţă este: „Cine îi va asigura de acum încolo securitatea? Situaţia nu se află şi se poate afla sub controlul nostru şi eventual, ar putea fi diminuată dacă nu anihilată, prin înfiinţarea şi funcţionarea „gărzii de patrimoniu“, aşa cum, încă din anul 2000, serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor au propus acest for“, a mai spus dânsa.

Alte proiecte importante vor fi reabilitarea şi extensia Palatului Cultural din Reşiţa, aprobată şi avizată de Comisia Regională a Monumentelor Istorice în şedinţa din 14 februarie, care va primi finanţare din partea Consiliului Judeţean, precum şi reabilitarea Pieţei Revoluţiei din Caransebeş.

Ada Chisăliţă ne-a informat că în acest caz, este vorba despre o reabilitare la nivelul parcului şi al monumentului (Biserica de tip romanic, conservată arheologic), cu includerea unei refaceri a fostei ierugi, pe porţiunea din faţa primăriei.

Oana Copocean
oana.copocean@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !