„Cavalerul” a descălecat la Arcadia

ORADEA – O atitudine a unei personalităţi complexe cuprinsă între filele unui volum. Acesta este rezultatul muncii lui Constantin Mălinaş, fostul director al Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai”. Miercuri, 13 decembrie, la Teatrul „Arcadia”, Mălinaş şi-a lansat volumul de proză „Cavalerul”.

Alături de el, pe scena teatrului au urcat prietenii şi colegii săi de breaslă: Elisabeta Pop, fost secretar literar al Teatrului de Stat din Oradea, juristul şi prozatorul Paşcu Balaci şi reputatul om de cultură Mircea Bradu. Fiecare dintre cei prezenţi i-au adus autorului elogii, lăsându-şi amprenta personală. În vreme ce Paşcu Balaci a ţinut să prezinte o critică apreciativă a volumului, „un eseu, foarte detaliat şi consecvent la lectură”, după cum a apreciat gazda evenimentului, Elisabeta Pop, Mircea Bradu a ieşit din canoanele unei lansări de carte şi s-a aventurat, într-o discuţie amplă, pe tărâmul pregătirii şi materializării unui crez.

Cele patru nivele ale cărţii
„Botezul” obişnuit s-a transformat într-un dialog elogios adresat tuturor celor care contribuie la naşterea unei cărţi. „Consider că există patru nivele în apariţia şi folosinţa unei cărţi. Se pleacă de la autor, fără de care nu ar avea cum să se nască un manuscris. Se ajunge la editor, care nu doreşte să semneze o carte ce nu va atrage atenţia, se trece la tipograful care trebuie să fie mândru de ce iese din mâna sa şi apoi la cititor, pe care trebuie să-l atragă din prima clipă şi să-l lege de primul, adică de autor, susţine Bradu.

Dacă cele patru paliere s-au întâlnit aici m-aş bucura, ceea ce înseamnă că munca în echipă nu a fost în zadar. Având în vedere că în ultima vreme am lansat câteva modele de carte scoase la editura Arca, ţin să precizez că în acest context cartea lui Constantin Mălinaş deschide un rând de asemenea volume, la aceste dimensiuni, pentru o colecţie de autori orădeni”, conchide Mircea Bradu.

Laura Voicu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase