Cavalleria rusticana si Paiate, la Opera din Timisoara

De Simona Popovici Donici
Paiaţe, una dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire
Paiaţe, una dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire
O capodoperă a curentului verist, Cavalleria rusticană, într-o excelentă distribuţie, şi una dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire, Paiaţe, care îl readuce la Timişoara pe baritonul coreean Kim In Hui, într-un spectacol dirijat de David Crescenzi, Italia. Pentru publicul Operei Naţionale Române din Timişoara week-end-ul începe într-o notă romantică şi pasională.

Pentru publicul îndrăgostit de operă, weekend-ul începe cu serenada siciliană, căci pe afişul Operei Naţionale Române din Timişoara în seara de vineri, 26 octombrie 2012, de la ora 19, se află celebra operă a lui Pietro Mascagni, „Cavalleria rusticană”, într-o excelentă distribuţie: Silvia Sorina Munteanu (Bucureşti) în rolul Santuzza, tenorul Stelian Negoescu (Craiova) în Turiddu, Camil Mara (Alfio), Gabriella Varvari (Lola), Gabriela Gal (Mama Lucia). Premiera absolută a operei a avut loc la „Teatro Costanzi“ din Roma, în 17 mai 1890, an în care lucrarea a fost premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano.

În aceeaşi seară de vineri, melomanii timişoreni vor descinde, muzical, în satul Montalto din Calabria (sudul Italiei), pentru a trăi emoţiile uneia dintre cele mai tulburătoare poveşti de iubire: „Paiaţe”. Opera compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu îi va avea în distribuţie pe Cristian Mogoşan (Canio), Lăcrimioara Cristescu (Nedda), Remus Alăzăroaie (Peppe), Dan Patacă (Silvio), Sabin Plăcintă Ciurescu şi Florin Belean, iar rolul Tonio va fi interpretat de baritonul coreean Kim In Hui, ale cărui apariţii pe scena timişoreană sunt de fiecare dată întâmpinate cu un torent de aplauze. Aflată şi astăzi în repertoriul permanent al celor mai ilustre teatre lirice ale lumii, opera “Paiaţe” a avut premiera absolută la „Teatro Dal Verme” din Milano la data de 21 mai 1892.

Spectacolul regizat de Marina Emandi Tiron este interpretat integral în italiană şi supratitrat în limba română, iar la pupitrul dirijoral se va afla David Crescenzi (Italia).

 



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !