Caz medical de Guiness Book la Oradea

Reactualizat la:
Pacienta, un caz medical extrem de rar, salvată la Pelican
Pacienta, un caz medical extrem de rar, salvată la Pelican
Medicii de la Pelican Oradea au extras o piatră din stomacul unei femei din Arad.

Caz medical extrem de rar, descoperit săptămâna trecută la Spitalul Pelican Oradea. O femeie din Arad, în vârstă de 49 de ani, a fost diagnosticată cu un bezoar (formaţiune calculoasă) în stomac, mare cât jumătate de stomac (7 cm/3 cm).

Doar balonare

Rodica Piper a relatat că nu a avut alte simptome în afară de o senzaţie de balonare, după ce mănâncă. „Nu am fost bolnavă de-a lungul vieţii. De doi ani parcă mă simţeam umflată după ce mâncam şi mă simţeam bine doar când eram cu stomacul gol”, a spus Rodica, menţionând că s-a prezentat la medic, în Arad şi a fost tratată de o infecţie urinară. Femeia spune că avea grijă ce mănâncă, se hidrata corect şi nu a făcut niciun abuz alimentar.

Nu se vede ecografic

De meserie contabilă, Rodica a plecat în Italia să lucreze şi a consultat la un moment dat şi un medic de acolo. La fel, a fost diagnosticată doar cu infecţie urinară şi i s-a prescris un antibiotic.

Marţea trecută, fiica ei, studentă la Facultatea de Medicină din Oradea, a însoţit-o la Spitalul Judeţean Oradea. Şi medicii de aici i-au găsit din nou o infecţie şi i-au efectuat o investigaţie ecografică, dar aceasta nu a reliefat nimic deosebit. Fiica este cea care i-a recomandat mamei un consult şi la Spitalul Pelican. Dr. Alin Şuta i-a efectuat iniţial tot o examinare ecografică ce nu a scos în evidenţă mare lucru. Pe imagine se vedea o formaţiune ce putea semăna foarte bine cu un bol alimentar (imaginea de bol alimentar apare frecvent dacă ecografia e realizată imediat după ce persoana a mâncat).

Cazuri rare

Medicul a avut totuşi unele suspiciuni, drept care a decis efectuarea unei endoscopii. Această investigaţie avea să scoată la iveală o situaţie extrem de rară şi delicată: bezoar gastric, de mărime apreciabilă.

Bezoarul, spun medicii, nu este detaliat nici în cărţile de specialitate, figurând doar ca o informaţie generală, la sfârşitul capitolelor despre calculi biliari, afecţiuni ale stomacului etc. Nici despre cauzele care duc la formarea bezoarului nu se ştiu prea multe. Şi asta pentru că în lume, astfel de cazuri sunt extrem de rare.

Dr. Alin Şuta şi chirurgul orădean Adrian Maghiar au decis extragerea formaţiunii descoperite, pentru ziua de vineri, 17 februarie 2012, prin intervenţie combinată: laparoscopie şi gastroscopie.

Operaţie combinată

Iniţial, cei doi medici au hotărât să intervină doar cu un gastroscop, dar fiindcă bezoarul era de dimensiuni mari şi era calcifiat s-a impus extragerea lui cu pense chirurgicale speciale. Operaţia, coordonată de cei doi medici, a durat circa o oră; abordul pe piele, de circa 2,5 cm s-a făcut la nivelul ombilicului, iar incizia pe stomac a fost de 4 cm. Intervenţia a fost filmată şi cu o cameră video, introdusă în stomac, alături de cele două pense, astfel că acest calcul neobişnuit a putut fi văzut şi studiat înainte de a fi extras. Din pricina dimensiunii mari, bezoarul a fost spart întâi şi extras apoi pe bucăţi.

Marţi, pacienta a fost externată în stare bună de sănătate. Nu va rămâne cu cicatrice fiindcă „tăietura” de la ombilic nu se va sesiza, iar riscul de recidivă e tot atât de rar pe cât e cazul în sine.

O.Ş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !