Cazul „dosarul DNA” – Coste: „Bolojan a minţit”. Bolojan: „E mizerie electorală”

Cazul „dosarul DNA” – Coste: „Bolojan a minţit”. Bolojan: „E mizerie electorală”
O decizie a Tribunalului Cluj din 2014 care retrimite o speţă la DNA, în care intimat e şi primarul Bolojan, ridică temperatura electorală, pe final.

O întrebare pusă de moderatorul dezbaterii televizate de la Digi24, de marţi, 24 mai, tuturor candidaţilor la Primăria Oradea şi răspunsul primit de la Ilie Bolojan a iscat un subiect ce, de atunci, se tot rostogoleşte în mass-media şi social-media, cu puţin timp înainte de alegerile locale.

„Aveţi dosar la DNA? Dacă veţi fi reales şi veţi avea dosar, ce veţi face?”, a sunat întrebarea Digi24 pentru Bolojan şi contracandidaţii lui. „Nu”, a răspuns Bolojan, răspunzând şi la partea a doua a întrebării: „Depinde despre ce ar fi vorba. Un dosar de coruţie îţi ştirbeşte legitimitatea şi nu îţi mai permite să ai autoritatea să exerciţi funcţia respectivă. Deci s-ar cuveni să te retragi… sau depinde de complexitatea dosarului”.

PSD: „E grav dacă a minţit”

Urmare a acestui răspuns, în cadrul Forumului JB & BIHON „Cunoaşte-ţi candidaţii la Primăria Oradea”, de marţi, 31 mai, candidata PSD la Primărie, Adelina Coste a făcut referiri la un eventual dosar pe care DNA i l-ar instrumenta primarului Ilie Bolojan, la cererea magistraţilor. Aceasta a afirmat că Bolojan a minţit atunci când a afirmat că nu are dosar la DNA.

O zi mai târziu, miercuri, 1 iunie, pe pagina sa de Facebook, liderul PSD Bihor, Ioan Mang a făcut referiri pe acelaşi subiect, furnizând un link spre site-ul Bihorstiri.ro, ce furniza o ştire pe subiectul Bolojan – DNA, cu semnul întrebării. „Dacă primarul Ilie Bolojan are dosar la DNA într-un dosar de corupție este grav. Este şi mai grav dacă a mințit, încercând să ascundă acest aspect”, opina Mang pe Facebook.

În fapt, pe portalul Justiţiei, portal.just.ro, figurează o decizie a Tribunalului Cluj, din 15 decembrie 2014, care, urmare a unei plângeri depusă de „petentul MHMN” (posibil Matiuţă Hunyadi Mircea Nelu) desfiinţează rezoluţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Secţia de Combatere a Corupţiei din 05.09.2013, de neîncepere a urmăririi penale (NUP), faţă de mai mulţi intimaţi, printre care şi primarul Ilie Bolojan. În acceaşi hotărâre, Tribunalul Cluj dispunea retrimiterea dosarului la DNA, în vederea începerii urmăririi penale faţă de intimaţii OMD, UM, SD, BIG (Bolojan Ilie Gavril) şi BE (posibil Borbei Eugenia).

Dosarul în speţă are numărul 212/P/2012. Urmărirea penală era cerută faţă de intimaţii pomeniţi mai sus, în raport cu mai următoarele infracţiuni luate în considerare: efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi complicitate la cele două infracţiuni, abuz şi complictate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, evaziune fiscală, spălare de bani, constituire de grup infracţional organizat, fără însă a se preciza care sunt suspiciunile specifice pentru fiecare dintre persoanele intimate.

Bolojan: „Nu este fair-play”

Întrebat ieri de redactorul JB dacă este la curent cu dosarul şi cu conţinutul acestuia, primarul a răspuns astfel: „Eu nu ştiu. Nu cunosc, nu am ştiinţă despre aşa ceva. Gândiţi-vă câte plângeri pot să fie, să vedeţi la Curtea de Apel câte plângeri sunt pe rol. E simplu să împroşti cu noroi punând întrebări retorice”, a reacţionat Ilie Bolojan, afirmând că, având în vedere faptul că decizia Tribunalului Cluj datează din 2014, „nu este fair-play” ca acum, cu trei zile înainte de alegeri să apară în agenda publică o asemenea „bombă” de presă.

Câteva ore mai târziu, la sediul PSD, Adelina Coste a ţinut să revină asupra subiectului, după ce a urmărit online conferinţa de presă a primarului, de la sediul PNL Bihor. „Prin profesia mea de jurist, ştiu că în momentul când ai un dosar la DNA şi el este pe rolul instanţei, nu ai cum să nu cunoşti conţinutul acelui dosar. Până ajunge în instanţă, ai bătut mult drumul DNA-ului pentru a da diferite declaraţii. Dl primar a minţit, la fel cum a minţit la Digi24 când a spus că Oradea are cele mai mici taxe şi impozite. Eu îi îndemn pe toţi orădenii să intre pe portalul Justiţiei, la Tribunalul Cluj şi să caute Ilie Bolojan”, a afirmat Coste, candidat PSD la Primăria Oradea.

„Este o mizerie tipic electorală, de campanie. Se aruncă întrebări retorice în piaţă pe un site, iar mizeria este reluată de răspândaci pe net”, s-a exprimat Bolojan în legătură cu acest subiect, insistând că nu cunoaşte dosarul cu pricina.49Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor