Cazuri extreme operate în străinătate

ORADEA – Începând cu 1 ianuarie 2007, de când România a devenit membră a Uniunii Europene, pentru ca românii să beneficizeze de servicii medicale de urgenţă în ţările membre, trebuiau să aibă asupra lor dovada că sunt persoane asigurate în ţara de origine. Dovada este făcută cu cardul de asigurări de sănătate.

Tot de la 1 ianuarie 2007, apărea şi formularul E 112 cu ajutorul căruia, în cazuri extreme, un pacient are nevoie de o intervenţie urgentă, care nu se poate efectua în ţară, în timp util, potrivit declaraţiilor medicului curant şi astfel trebuie făcută în străinătate. Cu condiţia ca acest serviciu să figureze în pachetul de servicii medicale de bază suportate de CAS. În caz contrar, dacă pacientul are noroc, operaţia respectivă poate fi suportată printr-un program naţional al Ministerului Sănătăţii. „Cardul de asigurat oferă asistenţă medicală în ţările UE pentru bolile acute. Cât priveşte acest formular, nu pot beneficia toţi pacienţii de el, ci numai cazurile care nu au nicio soluţie de rezolvare la noi în ţară”, susţine Oana Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor.

Şi totuşi există

În judeţul nostru a existat anul acesta un singur caz: o bolnavă se afla în tratament cu citostatice şi avea nevoie de transplant de celule stem. „În România nu exista donatorul compatibil. L-a găsit în Austria. Cererea pentru transferul pacientei a fost făcută pe motiv că situaţia bolnavei este foarte gravă. Exista pericolul să intre în şoc. Astfel trebuia să i se facă tratamentul cu citostatice acolo, iar plata ulterioară a transplantului să fie suportată de bolnavă. Până la urmă s-a reuşit ca transplantul să fie făcut prin program naţional de la Ministerul Sănătăţii”, explică Oana Giurcă.

Cât priveşte contravaloarea tratamentului cu citostatice făcut de către austrieci, nu se ştie încă nimic. „Aşteptăm şi noi decontul lor. Nu ştim sigur cât va costa. Cert este că astfel de intervenţii în străinătate se fac doar la cererea medicului curant. În cazul în care un român are nevoie urgentă de o intervenţie în ţările membre, cât timp se află acolo, va beneficia de acea intervenţie în regim de urgenţă, fiind catalogată ca şi urgenţă. Şi noi am avut un pacient care a avut accident în Franţa şi a avut nevoie de operaţie pe creier. A fost însă considerată urgenţă şi i s-a decontat”, adaugă Oana Giurcă.

La sediul CAS a mai fost depusă o cerere în acest sens. Este vorba de o fetiţă care are nevoie de operaţie la ochi. „Lumea a început să ne asalteze. Însă trebuie să se înţeleagă că numai cazurile extreme au şanse şi care impun servicii medicale cuprinse în pachetul de bază al CAS”, conchide Oana Giurcă.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase