Ce cheltuieli sunt deductibile daca iti inchiriezi apartamentul

Reactualizat la:
Ce cheltuieli sunt deductibile daca iti inchiriezi apartamentul
Anumite cheltuieli sunt deductibile in cazul inchirierii unui apartament, iar pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Astfel, potrivit specialistilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANF),in conformitate cu prevederile art.62 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul brut reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura si se stabileste pe baza chiriei sau a arendei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei sau arendei.

Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

Conform normelor metodologice pentru aplicarea art. 62 din Codul fiscal, aprobate prin HG nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul net se determina ca diferenta dintre sumele reprezentand chiria/arenda in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, prevazute in contractul incheiat intre parti, si cota de cheltuiala forfetara de 25%, reprezentand cheltuieli deductibile aferente venitului.

Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut, reprezinta uzura bunurilor inchiriate si cheltuielile ocazionate de intretinerea si repararea acestora, impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta, respectiv eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea, explica specialistii ANAF.

Potrivit acestora, Ministerul Economiei si Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu au competenta de a interveni intr-un contract de inchiriere incheiat intre parti.

In cazul in care una dintre parti considera ca nu au fost respectate clauzele contractuale, singura cale de rezolvare a problemei este sa se adresesze instantei judecatoresti competente

 

Sursa: ziare.com0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !