Ce este diabetul?

Ce este diabetul?
ORADEA - Diabetul este o boală cronică ce se caracterizează printr-o creştere a glicemiei, asociată cu un risc crescut pentru diverse boli şi complicaţii severe. Se deosebesc două tipuri de diabet zaharat: tipul 1 are la bază absenţa insulinei, ca urmare a distrugerii celulelor producătoare de insulină.

Aceste celule aparţin pancreasului, formând insulele pancreatice. Incidenţa maximă este observată la copiii între 11 şi 13 ani. De aceea tipul 1 de diabet zaharat a fost numit şi „diabet juvenil”. Drept cauză a tipului 1 de diabet se presupune asocierea între predispoziţia ereditară şi factorii externi de mediu. Din cauza lipsei de insulină, glucoza din alimente nu mai poate fi transportată din sânge şi utilizată la nivel tisular. Efectul este creşterea glicemiei şi utilizarea ţesutului adipos drept sursă de energie.
Tipul 2 de diabet zaharat constă într-o sensibilitate scăzută a celulelor organismului la insulină. Acesta apare cu precădere după 40 de ani, motiv pentru care în trecut a fost numit „diabet de vârstă”. Factorii declanşatori sunt alimentaţia bogată în grăsimi, obezitatea şi sedentarismul.
Diabetul are următoarele simptome: sete exagerată, urinare frecventă, foame sau oboseală exagerată, scădere fără motiv în greutate, vindecare lentă a rănilor, piele uscată, slăbirea vederii. Pentru a păstra echilibrul glicemic este nevoie de o dietă corespunzătoare, dar şi de exerciţii fizice. În plus, persoanele care suferă de diabet de tip 1 şi unii cu diabet 2 necesită administrare de insulină sau de alte medicamente care scad nivelul sanguin al glucozei. Medicamentaţia şi insulina trebuie luate însă după o schemă terapeutică elaborată de medicul specialist diabetolog.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase