Ce este HIV/SIDA?

Ce este HIV/SIDA?
ORADEA - HIV este virusul imunodeficienţei umane. Acesta distruge sistemul imunitar al organismului făcându-l incapabil să se apere în „lupta” cu diferiţi agenţi infecţioşi. Infecţia cu HIV evoluează în mai multe etape.

Ea poate fi depistată numai prin testare în laboratoare specializate. Orice persoană infectată poate transmite HIV chiar dacă nu prezintă semne de boală. SIDA este manifestarea finală, gravă a infecţiei cu HIV, o maladie cronică având evoluţie îndelungată, imprevizibilă. Iniţialele SIDA definesc: S – sindrom (ansamblu de semne, simptome), I – imuno (referitor la afectarea sistemului imunitar), D – deficitar (organismul este sensibil la infecţii datorită afectării sistemului imunitar, a scăderii imunităţii), A – dobândit, vine din limba franceză: acquis (dobândit în timpul vieţii). SIDA se manifestă prin slăbirea în greutate, infecţii repetate ale aparatului respirator, afecţiuni ale pielii, cancere cu diferite localizări, afectarea vederii etc. „Din păcate, până în prezent nu s-a descoperit vreun vaccin care să ducă la vindecarea bolnavului de SIDA. Tratamentul este foarte costisitor, ridicându-se la 600-800 de dolari pe pacient. Această boală este însă mortală. Prevenirea este deocamdată singura «armă» de luptă împotriva SIDA”, susţine dr. Lucia Mihalache, medic specialist în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Judeţean Oradea şi care se ocupă de bolnavii de SIDA din Bihor.
HIV se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoană infectată, prin utilizarea instrumentarului medical infectat nesterilizat sau incorect sterilizat, prin folosirea în comun cu o persoană infectată a unor seringi pentru injectarea drogurilor, prin utilizarea instrumentarului nesteril în saloanele de cosmetică, prin transfuzii cu sânge infectat, sau e transmis de la mamă la făt, în timpul sarcinii, la naştere sau prin alăptare.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !