Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor informează, pe baza datelor de la colegii de specialitate că nu se recomandă a se servi cina prea târziu, chiar înainte de culcare dar cei cărora le e totuşi foame pot mânca fără teamă că se îngraşă sau că fac indigestii noaptea dacă sunt atenţi la ce alimente consumă.
Ce nu trebuie
O serie de alimente trebuie evitate seara, spun inspectorii sanitari care spun că alimentele bogate în grăsimi (fast-food, nuci, îngheţată, dar şi felurile de mâncare cu multă brânză) suprasolicită stomacul.
Seara nu sunt recomandate alimentele cu carbohidraţi şi zahăr, astfel că trebuie evitate de exemplu porţiile mari de prăjitură cu ciocolată, fiindcă nivelul glicemiei creşte şi apare senzaţia de energie. Totuşi, un desert mic înainte de culcare poate ajuta la o odihnă fericită, cu precizarea că persoanele cu diabet trebuie să fie mai precaute la acest capitol, spun inspectorii sanitari. Nu se recomandă seara consumul de biscuiţi şi alte deserturi cu conţinut ridicat de carbohidraţi şi nici pâinea albă.
Carnea roşie şi alte proteine perturbă somnul, fiindcă obligă stomacul să digere mult pe timpul nopţii. Acelaşi efect îl poate avea şi consumul unor porţii mari de carne de pui sau carne de porc. Sunt de preferat astfel porţiile mici de carne de curcan slabă sau mai degrabă un iaurt.
Mâncarea picantă ar trebui scoasă complet de la cina de seară târzie, întrucât substanţele chimice din mâncarea picantă pot crea dificultăţi de adormire. Nici alcoolul nu e recomandat înainte de culcare, fiindcă este un excitant al sistemului nervos şi poate provoca şi el insomnii.
În general, e indicat ca seara să nu se mănânce cantităţi mari de alimente, inspectorii sanitari recomandând o cină cu alimente care să conţină mai puţin de 200 de calorii. În acest fel, se evită insomniile, stomacul nu mai e suprasolicitat şi pericolul de îngrăşare dispare.
Ce se poate mânca seara târziu
Pentru un somn liniştit, un stomac sănătos şi o greutate ideală, medicii inspectori recomandă ca masa de seară servită târziu să conţină porţii mici cu conţinut redus de calorii: în cantităţi mici se recomandă legumele şi fructele proaspete sau produsele lactate (lapte, iaurt, kefir, sana).
JB – O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!