Ce produse şi servicii ne mai oferă băncile

Ce produse şi servicii ne mai oferă băncile
În situaţia crizei financiare mondiale şi a concurenţei de piaţă, băncile sunt nevoite să recurgă la strategii de captare a clienţilor şi-n acelaşi timp să respecte directivele europene. În acest context, vă propunem oferta comparativă de creditare a câtorva bănci comerciale din Romania; vom analiza comparativ oferta de finanţare a 3 bănci: A, B şi C

Banca A: Limitele de împrumut sunt: pentru creditele în lei de minimum 20.000 lei şi maximum 900.000 lei, iar pentru creditele în euro între 10.000 şi 250.000 de euro. Avansul este 0 pentru creditul ipotecar în lei şi 25% pentru creditul ipotecar în euro. Perioada de creditare este de minimum trei ani şi de maximum 30 de ani. Perioada de acordare nu poate să depăşească diferenţa dintre vârsta legală de pensionare (65 de ani la bărbaţi şi 60 la femei) şi vârsta împrumutatului la data la care contractează creditul). Adică, un bărbat care se decide să ia un credit la 45 de ani îl poate lua doar pe 20 de ani, până împlineşte 65 de ani.

Dobânda standard este de 18,5 % pe an pentru împumutul ipotecar în lei şi de 13% pentru creditul ipotecar în euro.

Dobânda preferenţială, pentru clienţii care optează pentru o asigurare de viaţă este:

  • 15% / an pentru un credit ipotecar în lei şi

  • 9,75% /an pentru un credit ipotecar în euro.

Există şi o variantă de dobândă ce se acordă celor care achită un avans mai mare de 15%. Astfel, pentru un asemenea împrumut, dar fără asigurare de viaţă, se plăteşte o dobândă de 18 %; pentru cei care-şi fac un asemenea împumut şi cu asigurare de viaţă, dobânda e de 14,5%.

Costurile sunt urmatoarele: se plăteşte o taxă de analiză a dosarului şi un comision perceput la acordarea creditului. Comisionul pentru rambursare anticipată este zero, dar aceasta nu poate fi percepută decât după un an de la acordarea creditului. Concret, ce se plăteşte:

  • taxa de analiză a dosarului:180 lei;

  • comision unic de acordare 1% din valoarea creditului, la acordarea acestuia;

  • prima de asigurare de viaţă (dacă împumutatul optează pentru o dobândă preferenţială).

  • Alte taxe se achită numai dacă se solicită: evaluarea imobilului (între 250 şi 470 lei);

  • asigurarea imobilului (costul reprezintă un anumit procent din valoarea imobilului respectiv), care se face pe cinci ani şi costul este retras automat de pe Card Cont ROL;

  • taxe notariale ce includ şi taxe aferente intabulării dreptului de proprietate şi a ipotecii băncii. Aceste taxe sunt percepute, după cum spune numele, de notar.

Banca B are o ofertă promoţională la creditul ipotecar în euro pentru cumpărarea unei case, cu dobândă fixă de 8% / an. Avantaje: Gradul de îndatorare este de până la 60%, nu există comision de rambursare anticipată din surse proprii, după perioada de promioţie. Perioada de creditare este de maximum 30 de ani, iar valoarea maximă a împrumutului e de 250.000 euro. Există însă mai multe taxe ce trebuie plătite:taxă de redactare documentaţie este 200 euro, la care se adaugă comision de instrumentare 1,5% din valoarea creditului, de risc 0,5% din valoarea creditului, comision de rambursare anticipată pentru rambursare înainte de data de 1.ianuarie 2011, comision pentru rescadenţare şi reeşalonare 1% din valoare creditului rescadenţat, taxa anuală de administare 150 lei, evaluarea imobilului, asiguarea acestuia şi taxele notariale.

Banca oferă şi credit pentru nevoi personale, în euro, cu dobândă fixă de 8,5% pe an şi cu garanţii imobiliare. Gradul de îndatorare este de 65%, perioada maximă de creditare este de 30 de ani, iar valoarea cea mai mare de împrumut e de 250 000 euro, avantajele sunt dobândă fixă pana la 1 ianuarie 2011 şi faptul că nu există comision de rambursare după perioada de promoţie.

Banca C a lansat depozitul în lei pe 7 zile pentru afaceri mici cu dobândă de10% pe an. Produsul este destinat companiilor mici cu cifra de afaceri de până la 500.000 euro/an şi întreprinzătorilor individuali. Pentru depozitele în sume de peste 20.000 RON constituite pe termen de o lună, dobânda este de 11% pe an, cu opţiune de capitalizare a dobânzii la scadenţă sau de plată a dobânzii în contul curent. Suma minimă pentru constituirea depozitului este de 5.000 RON şi pote fi oricât de mare.

Pentru a accesa un credit ipotecar de la această bancă este necesar să îndeplineşti următoarele condiţii: venit minim 500 euro/ aplicant sau familie, vârsta până la care creditul trebuie rambursat în întregime este de 70 de ani, iar creditul poate reprezenta maxim 85% din valoarea granţiei imobiliare, iar gradul de îndatorare este de maxim 55 % din veniturile nete lunare ale solicitantului. Se poate opta pentru o perioadă de graţie între 3 şi 12 luni, în această perioadă se vor plătii doar dobânda şi comisionul lunar de administrare.

Trebuie menţionat însă faptul că nu întotdeauna documentaţia necesară la întocmirea dosarului este atât de simplă precum se informează, ci diferă de la un solicitant la altul. Oricât de atractive ar părea pliantele promoţionale de informare, citiţi cu atenţie contractul şi actele care însoţesc contractul înainte de a le semna şi solicitaţi lămuriri suplimentare băncii în cazul în care nu întălegeţi anumite conditii sau nu vi se par corecte, este dreptul vostru de a va informa inainte de a semna orice contract. De asemenea daca pe parcursul derularii contractului sunteti înştiinţat sau nu de modificări puteţi cere lămuriri suplimentare băncii.

Aţi contractat un credit şi sunteţi mulţumit de relaţia cu banca? spunţi-ne şi nouă pe forumul romimo. Aţi avut probleme deoarece contractul nu a fost respectat de către banca sau au fost facute modificări ce v-au prejudiciat? spuneţi-ne si nouă pe forumul romimo.

Sunte-ţi în căutarea unei case sau a unui apartament? Pe romimo.ro găsiţi peste 110.00 de Anunturi imobiliare din toata ţara.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !