Ce putere au femeile în politica?

7Comentarii
Ce putere au femeile în politica?
Bărbaţii domină scena politică locală. Sunt însă şi câteva femei a căror influenţă creşte pe zi ce trece.

Cu excepţia UDMR, celelalte filiale judeţene ale principalelor partide româneşti contorizează numărul femeilor membre de partid. Filiala bihoreană a UDMR numără circa 25.000 de membri. Este, evident, o organizaţie de masă. Există şi o platformă a femeilor, denumită „Femei pentru femei”. Cu toate acestea, numărul lor nu e cunoscut nici la secretariatul UDMRBihor şi nici de liderul executiv al filialei.

Sunt, totuşi, femei puternice în UDMR. Lidera lor e Rozalia Biro, viceprimăriţă de carieră la Oradea. Împreună cu Kiss şi Szabo Odon, Biro e cea care face şi desface afacerile administrative locale, din perspectiva UDMR. De asemenea, Biro Rozalia e şi preşedinta Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) din UDMR, la nivel naţional. „Ea e a doua persoană din UDMR, după preşedinte. Dacă se întâmplă ceva, preşedintele CRU îl înlocuieşte pe preşedintele Uniunii”, ne-a declarat Szabo Odon.

O altă femeie maghiară care a răzbit printre bărbaţi e Peto Csilla. UDMR a şi propulsat-o deputat, Peto Csilla candidând în Rogerius-Episcopia. Totuşi, se poate spune că Peto mai are destul de lucru pentru a deveni măcar la fel de vizibilă ca şi Rozalia Biro. Munca sa în Parlament e încă destul de invizibilă…

Femeile liberale, 36%

PNL Bihor are o organizaţie de femei puternică, lucru care se vede şi din cifre. Din cel 7.800 de membri ai PNL Bihor, 2.800 sunt femei. Adică 36% din totalul membrilor. Cea mai vizibilă dintre acestea este deputata Lucia Varga, care în trecut a fost promovată şi la nivel naţional, ca secretar de stat la Ministerul Mediului.

Varga e proaspăt realeasă şefă a Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL) Bihor. Mai mult, Lucia Varga ţinteşte şefia OFL la nivel naţional, fiind sprijinită de destule femei cu influenţă în PNL pentru a o învinge pe Zvetlana Preoteasa. Consiliera locală Florica Cherecheş s-a remarcat şi ea în ultimii ani în forul legislativ local prin abnagaţia cu care se dedică proiectelor sociale. De altfel, Cherecheş e cea care a făcut repetate apeluri la agenţii economici locali pentru a sponsoriza municipalitatea. Fosta şefă a Finanţelor bihorene şi a Direcţiei Economice de la CJ Bihor, Smaranda Scridon, e şi ea În OFL, la fel ca şi Claudia Vlaş, membră în Colegiul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Din cei aproximativ 10.000 de membri ai PSD Bihor, 3.500 sunt femei. Lidera lor e Lia Pop, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării. Doctoriţa Sonia Drăghici e o altă figură proeminentă a femeilor pesediste, ea fiind deputatul orădenilor din cartierul Nufărul, fiind aleasă în colegiul deputaţial 7.

CĂLIN CORPAŞ

Adelina Coste, in plin avant

Taguri: , , ,


7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor