Ce reclamă bihorenii la Inspecţia Muncii

De Dan Birta
2Comentarii
Ce reclamă bihorenii la Inspecţia Muncii
Majoritatea petiţiilor depuse de bihoreni la ITM Bihor se referă la relaţiile de muncă.

Neîncheierea contractelor individuale de muncă, neîntocmirea actelor de încetare a raporturilor de muncă, neplata drepturilor salariale, a orelor suplimentare, a indemnizaţiilor de concediu medical, nerespectarea duratei timpului de lucru, etc.

Acestea sunt câteva dintre aspectele sesizate de bihoreni în cursul anului trecut la ITM Bihor.

„În anul 2016, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor au fost înregistrate 683 petiţii, din care 72 au fost de competenţă comună securitate şi sănătate în muncă şi relaţii de muncă, 599 au fost de competenţă exclusiv în domeniul relaţii de muncă şi 12 au fost de competenţă exclusiv în domeniul securitate şi sănătate în muncă”, a declarat Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.

Din cele 683 petiţii înregistrate în perioada de referinţă s-a răspuns la un număr de 651 petiţii, restul urmând să fie rezolvate in termenul legal de soluţionare. Un număr de 112 petiţii au fost redirecţionate şi către alte instituţii competente in rezolvarea problemelor semnalate.

„Pentru rezolvarea sesizărilor înregistrate s-a desfăşurat o activitate complexă, constând în efectuarea de controale la agenţii economici, prin verificarea documentelor urmărindu-se toate aspectele tematicii de control în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă dispunând măsuri obligatorii cu termene concrete de realizare în vederea înlăturării deficienţelor constatate”, a explicat şeful ITM Bihor.

Aspecte sesizate

În afara aspectelor sesizate prezentate anterior, bihorenii au mai reclamat: nerespectarea prevederilor Hotărârii nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor; desfaceri abuzive ale contractelor individuale de muncă; modificarea unor clauze din contractul individual de muncă fără acordul salariatului.

În ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă, s-au mai depus petiţii care se refereau la utilizarea echipamentelor de muncă necorespunzătoare, acestea fiind neprevăzute cu sisteme de protecţie colectivă; schele mobile neasigurate împotriva alunecărilor involuntare; inexistenţa mijloacelor colective de protecţie împotriva căderilor de obiecte; neamplasarea şi depozitarea materialelor şi echipamentelor astel încât să evite răsturnarea ori căderea lor; neamenajarea în caz de necesitate, a pasajelor acoperite sau împiedicarea accesului în zonele periculoase; nesemnalizarea respectiv neîngrădirea instalaţiilor electrice existente în şantier.

„Toate controalele efectuate au avut şi un caracter de informare, atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor, asupra riscurilor ce le presupune încălcarea prevederilor legale, în special practicarea muncii fără forme legale”, a conchis Marius Rotar.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor