Ce se ascunde în Livada mea?

Ce se ascunde în Livada mea?
Redactorii Jurnalului bihorean au dat peste ea absolut întâmplator. Era si greu sa nu o vada. În fond, era ditamai constructia, pe care te-ai fi asteptat sa o întâlnesti oriunde, mai putin în satul Livada de Bihor. Cel mai greu a fost cu fotografiatul.

Desi aparatul Sony nu este chiar de lepadat, nu am reusit sa prindem în obiectiv întregul amplasament. Am trecut prin santuri si zapada în cautarea distantei potrivite, dar tot n-a încaput. Pur si simplu, sera a fost prea mare pentru lentilele Carl Zeiss. Apoi, au urmat întrebarile, la care ne-a raspuns managerul general al firmei Transgex, Alin Iacobescu.

Premiera nationala

Investitia Transgex din satul Livada de Bihor este unica în România. În premiera nationala, sera este încalzita cu apa geotermala, o resursa energetica naturala si ecologica. „Am vrut sa aratam cum se face, ne-a declarat managerul Alin Iacobescu. Acest sistem de cultura debuteaza acum în România si speram ca tehnologia sa fie adoptata de cât mai multi investitori”.

Suprafata totala a serei este de 10.500 de metri patrati, din care circa 10.000 reprezinta suprafata utila. Constructia a început în septembrie 2005, „în regim de urgenta”, spune Iacobescu: „În septembrie am intrat cu buldozerul, iar în ianuarie am pus deja semintele sa germineze”.

Sute de tone

În acest moment, sera adaposteste peste 27.000 de rasaduri de rosii. Atunci când vor ajunge la maturitate, lungimea vrejului va depasi 15 metri. „Recolta minima anuala este de 250 de tone de rosii, sustine Alin Iacobescu. În functie de microclimat, hrana si îngrijire, productia poate ajunge la 400 de tone”.

Fiecare rasad are alimentare separata cu apa, monitorizata electronic. Microclimatul este controlat de computere. Sistemul de cultura începe în ianuarie si continua pâna în luna decembrie. Gradul înalt de automatizare influenteaza decisiv conditiile în care se dezvolta rosiile: curatenia este impecabila, iar calitatea produselor pare sa fie asigurata.
Una peste alta, proiectul s-a ridicat la un milion de euro.

Din aceasta suma, 250.000 de euro reprezinta o finantare SAPARD. Sera este proprietatea firmei Transgex si a unui asociat din Ungaria, care detine 30%. „Ei au mai multa experienta în astfel de culturi”, a explicat Iacobescu.

Avantaje geotermale

Cel mai important aspect al serei din Livada este alimentarea cu apa geotermala. Caldura furnizata de acest sistem scade foarte mult costurile culturilor. „La culturile de sera, circa 80% din cheltuieli sunt cu energia, sustine managerul Iacobescu. Practic, per total, costurile se reduc cu circa 40% daca se foloseste încalzirea cu apa geotermala”.

De investitia Transgex vor beneficia pe viitor si locuitorii din Livada. Firma a construit deja un punct termic si vor urma lucrari de realizare a unei retele care va transporta agentul termic pâna în fata caselor satenilor. „Mai trebuie doar ca oamenii sa-si faca instalatiile necesare în case, a spus Iacobescu. Rezervele de apa geotermala pot asigura necesarul pentru întreaga localitate”.

Horia Trifa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !