Ce se întâmplă cu păgubiții Carpatica?

Reactualizat la:
Ioana ȚENȚ Av. colaborator DOSEANU&ASOCIAȚII S.P.A.R.L.
Ioana ȚENȚ Av. colaborator DOSEANU&ASOCIAȚII S.P.A.R.L.
La data de 27.07.2016 s-a emis Decizia Autorității de Supraveghere Financiară nr. 1498 prin care s-a dispus retragerea autorizației de funcționare a societății CARPATICA ASIG S.A. și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul Legii nr. 503/2004 (republicată) şi a Legii nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere acest aspect, persoanele îndreptățite la plata despăgubirilor survenite ca urmare a producerii unui eveniment asigurat printr-o poliță de asigurare valabilă, încheiată cu societatea de asigurare CARPATICA S.A., beneficiază de suportul FONDULUI DE GARANTARE AL ASIGURAȚILOR (FGA), în vederea plății indemnizațiilor și/sau despăgubirilor datorate. Pentru a beneficia de acest suport, creditorii de asigurare nu mai trebuie să se adreseze instanțelor judecătorești, decât dacă doresc efectuarea acestui demers printr-o acțiune în justiție, sau dacă suma solicitată depășește plafonul de garantare, respectiv suma de 450.000 lei. Astfel, din momentul publicării Deciziei ASF nr. 1498/27.07. 2016 privind societatea CARPATICA ASIG, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, persoanele îndreptățite la plata despăgubirilor de la FGA se pot adresa acestuia printr-o cerere de deschidere a dosarului de daună sau printr-o cerere de plată. De asemenea, aceștia se pot adresa și ulterior, dacă dreptul de creanță s-a născut după data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment.

Facem precizarea că, dețin calitatea de creditori de asigurare următoarele persoane: persoana asigurată – persoana care are încheiat un contract de asigurare; un beneficiar al asigurării – o terță persoană care beneficiază de efectele legii sau ale unui contract de asigurare și căreia asigurătorul urmează să îi achite sumele cuvenite ca urmare a producerii riscului asigurat, așa cum prevede contractul de asigurare; persoana păgubită – persoana îndreptățită să primească despăgubiri pentru prejudiciul suferit ca urmare a producerii unui risc acoperit printr-un contract de asigurare de răspundere civilă.

Cererea de deschidere a procedurii de faliment a fost înregistrată la Tribunalul Sibiu în data de 27.12.2016, astfel că, falimentul SC CARPATICA ASIG SA, este în curs de soluționare, nefiind pronunțată o soluție în acest caz.

Menționăm însă că, executările silite începute în baza unor titluri executorii reprezentate de hotărâri judecătorești, au fost suspendate provizoriu, până la soluționarea cererii de deschidere a procedurii falimentului, astfel cum a decis Tribunalul Sibiu în data de 09.01.2017. Pe cale de consecință, creditorii își vor putea recupera creanța doar după ce Tribunalul Sibiu va decide asupra cererii de deschidere a procedurii falimentului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !