„Ceardaş” la Filarmonică

49Comentarii
„Ceardaş” la Filarmonică
ORADEA – Vasile Gârba (foto), consilier judeţean PRM, a lansat un nou atac împotriva preşedintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss. Acuzele consilierului judeţean au ţintit în conducerea Filarmonicii de Stat Oradea care, sub protecţia Consiliului Judeţean Bihor, favorizează discriminarea etnică în cadrul instituţiei.

Cu toate că pare curios, discriminarea nu produce efecte negative pentru angajaţii Filarmonicii Oradea care se regăsesc în minoritatea etnică a oraşului, cea maghiară, ci pentru reprezentanţii majoritaţii româneşti. La angajări, conducerea Filarmonicii a instituit ca o condiţie prioritară apartenenţa la etnia maghiară, denunţă peremistul Gârba.

 

„E batjocură!”

În acest moment, din cele cincizeci de persoane care figurează ca angajaţi ai Filarmonicii, patruzeci sunt de etnie maghiară şi doar zece au etnie română, din care activează doar şapte. Vasile Gârba: „Este de-a dreptul o batjocură! Dacă solistul nu este de origine maghiară, se cere ca măcar dirijorul să fie!”. Consilierul judeţean PRM s-a arătat nemulţumit de faptul că majoritatea concertelor sunt explicate doar în limba maghiară. Drept anormală a fost catalogată şi cerinţa de a cunoaşte limba maghiară, impusă de către conducerea Filarmonicii.

Gârba l-a criticat dur pe directorul Filarmonicii, Szarkady Zsolt, pentru deja cunoscutul caz al transferului solistelor Voichiţa Mihoc şi Cornelia Covaciu, de la Ansamblul „Crişana” la ansamblul de limbă maghiară „Nagyvarad”!Szarkady a dispus transferul pe alte criterii decât cele profesionale şi fără a urmări interesele instituţiei, savârşind astfel un abuz în serviciu. Rezultatul discriminării este ocultarea culturii române şi plasarea ei sub cea a conaţionalilor, crede Gârba

Peremistul s-a arătat nemulţumit şi de felul în care este gestionat bugetul acestei instituţii, subiect aflat în atenţia mass-media de ani de zile. Deşi spaţiul pe care se află Filarmonica este revendicat cu şanse reale de retrocedare de Episcopia Romano-Catolică, CJ investeşte în continuare în amenajare, arată Gârba, oripilat de atitudinea păguboasă a forului condus de udemeristul Kiss Alexandru.

Astfel, sediul Filarmonicii a fost placat în marmură, utilat cu geamuri termpon şi finisat interior într-un stil luxos, lucrări care au costat miliarde de lei vechi.

 

Laura Chirilă49Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor