Ceartă între PSD și Primăria Oradea: PSD acuză administraţia Bolojan că şi-a înfipt camarila în Piaţa Unirii

De Cristina Ghilea și Calin Corpaș
Reactualizat la:
25Comentarii
Ceartă între PSD și Primăria Oradea: PSD acuză administraţia Bolojan că şi-a înfipt camarila în Piaţa Unirii
Primăria apreciază atacul ca un act de campanie electorală a unui partid lipsit de oferte credibile pentru dezvoltarea oraşului.

PSD Bihor a intrat în logica de campanie şi atacă frontal adversarul numit Ilie Bolojan şi administraţia locală PNL. Iată ce scrie PSD printr-un comunicat de presă: „Alocarea spațiilor pentru terase în Piața Unirii din Oradea s-a făcut în mod netransparent, prin abuz de putere și cu favorizarea camarilei primarului PNL, Ilie Bolojan. Primele două societăți care au reușit să pună mâna pe un spațiu generos în plin centrul municipiului Oradea, recent modernizat prin finanțare de la Uniunea Europeană, Guvernul României și bugetul local, sunt patronate de gașca primarului Bolojan.

Lord’s Pub este patronat de nimeni altul decât directorul Direcției Patrimoniului Imobiliar din Primăria Oradea, Lucian Popa, consilierul PNL instalat în această funcțiela propunerea directă a primarului Bolojan. Restaurantul Romanda este în proprietatea lui Paul-Ovidiu Grama (90% din părțile sociale), soțul doamnei Anca Grama Sas, purtărtorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Oradea și unul dintre cei mai apropiați și longevivi consilieri ai primarului Ilie Bolojan. Alte societăți și cafenele din zona Pasajului Vulturul Negru nici nu îndrăznesc să se gândească că vor putea obține și ele un spațiu pentru amenajarea unor terase de vară, când văd cât de clientelar se alocă aceste spații”. Pentru pesedişti, „este inacceptabil și revoltător ca o lucrare finanțată din bani publici, inclusiv ai orădenilor, să fie utilizată de clientela de partid a PNL și cea personală a primarului Bolojan pentru a-și spori profiturile afacerilor pe care le patronează”.

Se cer demisii în Primărie

Mai mult, pentru opozanţii politici ai lui Bolojan şi ai PNL „este o dovadă clară de corupție la cel mai înalt nivel în cadrul Primăriei Oradea, de aceea solicităm organelor de anchetă ale statului să se autosesizeze și să ia măsurile legale care se impun”. Pentru că îi vede ca făcând abuz în funcţie, etichetându-i inclusiv ca fiind în conflict de interese, PSD cere demisiile lui Popa, directorul de la Patrimoniu, precum şi a Ancăi Grama (Sas), de la serviciul de comunicare al PMO. „La fel și primarul Ilie Bolojan trebuie să își asume public faptele camarilei sale și să recunoască că nu este modelul de cinste și corectitudine în care a pozat în toți acești ani”, pretinde PSD.
terasa piata unirii oradea (2)

Temă de campanie

Faţă de acuzațiile lansate de PSD Oradea, Primăria a transmis un punct de vedere din care reiese cadrul general al acordării de spaţiu pentru terase. Nu insistă, însă, cu detalii despte cum s-a ajuns ca aceste firme apropiate celor doi subalterni ai primarului Ilie Bolojan să se instaleze în buricul târgului.

„Alocarea spațiilor pentru terase în municipiul Oradea se face în baza Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților în zone publice, aprobat de Consiliul Local Oradea prin Hotărârea 163/2012, cu avizul Comisiei Municipale de Urbanism și Amenajare a Teritoriului.

În luna martie CMUAT a aprobat un Plan General de amplasare a teraselor în Piața Unirii care prevede că în fața clădirilor din piață se pot amenaja terase în așa fel încât să se încurajeze schimbarea funcțiunilor actuale (sedii de bănci, de exemplu) în spații cu unități de alimentație publică, după modelul funcționării tuturor piețelor pietonale din orașele europene.

Conform regulilor de amplasare a teraselor din Regulament, pe spațiile pietonale terasele pot fi amenajate în fața punctului de lucru cu profil de alimentație publică, de către deținătorul acestuia. Terasa poate fi extinsă în fața spațiului vecin în cazul în care acesta nu are ca obiect de activitate alimentație publică”, se arată în comunicatul Primăriei, cu precizarea că oricare dintre localurile aflate în situaţii similare pot proceda la fel. „Faptul că societăți comerciale care dețin astfel de spații care au amplasate terase în fața acestora în zona pietonală au o tangență sau alta cu oameni care sunt în administrația locală nu înseamnă că sunt favorizate, deoarece regulile se aplică unitar tuturor”, insistă administrația locală, care apreciază „acest demers al PSD Oradea în contextul campaniei pentru alegerile locale, în lipsa unei oferte credibile de dezvoltare a orașului”.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor