CEDO a decis: acţiunea pentru stabilirea paternităţii poate fi introdusă oricând

3Comentarii
Avocat Ramona Matica
Avocat Ramona Matica
Actiunea de stabilirea paternităţii din afara căsătoriei trebuia formulată în termen de 1 an de la naşterea copilului potrivit Codului familiei.

Prin Legea nr. 288/2007 s-a stabilit că acţiunea aparţinând copilului din afara căsătoriei poate fi formulată oricând în timpul vieţii acestuia, chiar în cazul copiilor născuţi înainte de intrarea sa în vigoare (respectiv data de 05.11.2007) şi chiar dacă cererea este în curs de judecată.

Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale prevederile Legii nr. 288/2007 conform cărora acţiunea în stabilirea paternităţii copilului din afara căsătoriei, sunt aplicabile şi în cazul copiilor născuţi înainte de data de 05.11.2007.

Astfel că, după pronunţarea deciziei Curţii Constituţionale (09.12.2008) persoanele născute înainte data de 05.11.2007 puteau formula acţiunea în stabilirea paternităţii doar în termenul de 1 an de la data naşterii, iar persoanele născute după această dată puteau formula o astfel de acţiune în tot timpul vieţii acestora.

În data de 19 iulie 2016 CEDO a hotărât că a fost încălcat dreptul la respectarea vieții private și de familie, întrucât persoanele care s-au născut în afara căsătoriei şi înainte de apariţia Legii nr. 288/2007 nu pot formula acţiune în stabilirea paternităţii decât în termen de un an de la data naşterii acestora.

CEDO a considerat că nu perioada de un an este o problemă ci ziua din care începe să curgă acest termen, deoarece într-un an de la naştere copilul este incapabil să formuleze o astfel de acţiune.

Ca urmare a pronunţării hotărârii CEDO şi persoanele născute anterior datei de 05.11.2007 pot formula oricând în timpul vieţii o acţiune în stabilirea paternităţii.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor