CEDO – Evaziunea fiscală și Dreptul la un proces echitabil

1Comentariu
Avocat Diana Condrea
Avocat Diana Condrea
Prin O.U.G. nr. 74/2013 a fost înfiinţată, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

În subordinea acestei instituții se află Direcția de combatere a fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale, în cauzele având ca obiect infracțiuni economico‐financiare. În acest scop inspectorii antifraudă din cadrul acestei direcții sunt detaşați în cadrul parchetelor, în condițiile legii, pe posturi de specialişti.

Acești specialişti din cadrul ANAF, detaşaţi în cadrul organelor de urmărire penală, nu îndeplinesc garanţiile unui expert independent și imparțial, fiind persoane angajate ale părţii civile, în speță ale Statului Român, aspect care îi plasează pe cei acuzați într-o poziţie în care să nu-şi poată exercita dreptul la apărare, fiind vădit dezavantajați faţă de acuzare. Practic Statul, prin intermediul propriilor angajați, își stabilește singur prejudiciul ce i-a fost pricinuit prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

Lipsa de imparțialitate a inspectorilor antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor rezultă și din împrejurarea că efectuează constatări tehnico‐ştiințifice, investigații financiare în vederea indisponibilizării de bunuri, precum și orice alte verificări în materie fiscală, din dispoziția procurorului, care este obligatorie pentru specialiști. Rapoartele de constatare tehnico-ştiinţifică redau aproape întotdeauna punctul de vedere al ANAF, mărginindu-se la obiectivele fixate de procuror şi susţinând concluziile din actul de sesizare al organului de anchetă, părțile neavând dreptul la un specialist care să participe din partea acestora la întocmirea raportului.

Considerăm că o astfel de procedură, încalcă flagrant dreptul la un proces echitabil prevăzut de art. 6 parag. 1 din CEDO având în vedere cele arătate mai sus. În vederea respectării dreptului la un proces echitabil în componenta sa privind dreptul acuzatului de a dispune de înlesnirile necesare pregătirii apărării sale, apreciem că, ori de câte ori concluziile Rapoartelor de constatare întocmite de specialiști ANAF detașați în cadrul Parchetelor sunt contestate, este necesară efectuarea unei expertize de către un expert sau consultant fiscal independent.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor