Cei mai înalţi Pomi de Crăciun din lume

4Comentarii
Cei mai înalţi Pomi de Crăciun din lume
Evident, există o concurenţă acerbă pentru a putea atinge acest deziderat, dar, în genere multe ţări îşi atribuie performanţa – indiferent dacă bradul este netăiat încă, sau natural ori sintetic.

Americanii au declarat „Nation’s Christmas Tree”, cel mai mare arbore Mamut ((Sequoiadendron giganteum) aflat în parcul natural Kings Canyon National Park din Sierra Nevada – California. El are 82 m. şi a primit denumirea după generalul Ulysses S. Grant, al 18-lea. preşedinte al SUA (1869-1877).
Aşa cum se întâmplă cel mai ades în viaţă, totul se datorează unei întâmplări. Charles E. Lee – secretarul Camerei de comerţ din Sanger – California, a vizitat în 1924 parcul, împreună cu fetiţa lui. Când au ajuns în faţa uriaşului arbore de Segoja, fetiţa a exclamat uimită: “what a wonderful Christmas tree it would be!”.
Ideea a prins roade, Charles E. Lee a organizat în jurul “uriaşului” prima petrecere de Crăciun în 1925, iar scrisoarea sa trimisă preşedintelui SUA – Calvin Coolidge, a avut succes deplin. Acesta a declarat în 1926 arborele mamut The General Grant, drept „Nation’s Christmas Tree“, sărbătorit de atunci festiv, în fiecare an.
În Tasmania, în Styx Forest, în decembrie 1999 s-a decorat un arbore de eucalipt înalt de 80 m. cu 3000 de beculeţe, acţiune protestatară împotriva distrugerii pădurilor virgine.
Cel mai mare arbore conifer, aflat în Seattle – SUA (un soi special denumit Douglaise – din care mai există doar patru exemplare în Asia de sud şi două în America de nord, în Europa fiind distruşi încă din perioada terţiară), având o înălţime de 67,5 m. a fost decorat ca Pom de Crăciun în 1950
În Germania în Kommern / Eifel, unde se află cel mai mare Muzeu în aer liber din Europa – întins pe o suprafaţă de 80 ha. s-a împodobit în 2003 un brad înalt de 38m. iar în 2005 un brad de 36m.
Referitor la arborii tăiaţi, nu s-a făcut încă o evidenţă.
Şi arbori artificiali, făcuţi pe schele metalice, au locul lor pe podiumul competiţiei.
Cel mai mare brad construit din lume, intrat în Guinnes – Buch în 1991, este cel amenajat an de an, din 1980 în Gubbia – regiunea Umbrien (Italia), pe Monte Ingono. El are 600 m. înălţime, 400 lăţime, este împodobit cu 450 becuri colorate şi se vede de la 50 km. depărtare. Ce înseamnă lupta pentru supremaţie, indiferent în ce branşă…
În oraşul Itu – Brazilia, an de an se împodobeşte acelaşi brad din atelaj de oţel, înalt de 84m.
În Lisabona şi Varşovia, bradul confecţionat din schele metalice, are 72 m.
În Dortmund, în faţa bisericii Reinold, unde are loc anual târgul de Crăciun, se face un Pom de 50 m. alcătuit din atelaje de metal, ornamentate cu 1700 molizi, 13.000 de becuri; întreaga construcţie cântăreşte 30 tone şi are în pământ un ancoraj solid de beton de 130 tone. Mai mult chiar, pentru a se preîntâmpina un incendiu, barele de oţel care alcătuiesc atelajul, au 52 de instalaţii de apă, care asigură 3200 lt pe minut .
Ce este interesant, sub această întreagă instalaţie care însumează 170 de tone, se află un garaj subteran supraetajat.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor