„Cei vinovaţi trebuie să plătească!”

ORADEA – Reprezentanţii teritoriali ai Prefecturii, ai Autorităţii de Sănătate Publică, ai Serviciului de Ambulanţă, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea împreună cu cei ai Unităţii de Primire Urgenţe cât şi cei ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au participat asttăzi în sala mare a Prefecturii Bihor la o videoconferinţă susţinută de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, dr. Raed Arafat, secretar de stat în MS şi alţi reprezentanţi ai MS-ului.

Discuţiile au fost centrate pe organizarea şi desfăşurarea serviciilor medicale de urgenţe. Mesajul reprezentanţilor MS-ului, în frunte cu ministrul Nicolăescu a fost acela că de acum înainte nu vor mai fi tolerate abateri de la legislaţia în vigoare, iar cine greşeşte trebuie să plătească. „Până în iulie vor veni încă 1000 de ambulanţe noi, astfel încât la sfârşitul acestui an parcul auto al serviciilor de ambulanţă să fie dotat la standardele întâlnite în ţările cele mai evoluate.

De asemenea, personalul medical din cadrul serviciilor de ambulanţă se va bucura anul acesta de creşteri salariale semnificative”, a promis ministrul Nicolăescu, subliniind faptul că în astfel de circumstanţe nu mai trebuie să existe disfuncţii în activitatea acestui serviciu.

Fără abateri

„Personalul medical trebuie să răspundă prompt la fiecare solicitare, să nu mai existe situaţii ca cea de la Buzău când ambulanţa s-a transformat în taxi pentru petrecăreţi ori cel de la Baia de Aramă, când pe motiv că nu s-a făcut dezăpezirea curţii Ambulanţei, echipajul nu a putut ajunge la caz. Celor implicaţi în aceste cazuri li s-a desfăcut contractul de muncă.

La fel se va întâmpla şi pe viitor. Se vor lua măsuri drastice pentru orice abatere de la legislaţie”, a ameninţat Nicolăescu, îndemânând în acelaşi timp conducerile serviciilor de ambulanţă să aibă o colaborare strânsă cu cei de la ISU şi SMURD.

Demisii pe bandă rulantă

Ministrul a promis că la evaluarea din luna februarie a activităţii managerilor de spitale, unii vor fi lăudaţi dar alţii criticaţi. „Vom face publice rezultatele. Cei care s-au dovedit a fi incompetenţi îi vom face cunoscuţi şi vor răspunde pentru neajunsurile create”, a promis Nicolăescu care şi cu această ocazie a criticat activitatea managerului Spitalului Judeţean din Râmnicu Vâlcea:

„Acolo mor oameni în spital din cauza incompetenţei, a neputinţei dumneavoastră doamnă manager. Aştept demisia dumneavoastră”, a cerut răspicat ministrul, făcând referire la cazul de săptămâna trecută când un militar a murit după ce a fost plimbat mai bine de o oră de la o secţie la alta prin tot oraşul.

Deficienţe în ambulanţă

Şi dr. Raed Arafat a făcut referire la unele deficienţe descoperite în serviciile de ambulanţă, în urma unor controale. „Am impresia că ordinele primite sunt citite în diagonală. Acestea nu sunt studiate şi nu sunt aplicate. Am descoperit stocuri cu materiale expirate, maşini venite de la intervenţie şi nepregătite pentru următoarea chemare, medicul coordonator lipsea în majoritatea dispeceratelor controlate, invocându-se de fiecare dată că este la toaletă. De asemenea nu se folosesc în ambulanţe centurile, atât pentru angajaţi cât şi pentru pacienţi” a amintit dr. Arafat câteva dintre abaterile constatate.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !