Cel mai mare colecţionar de cactuşi

De Veronica Bursaşiu
Cel mai mare colecţionar de cactuşi
Cel mai mare colecţionar de cactuşi din Bihor a venit la Sărbătoarea Recoltei din Satu Nou. Colecţia Lui Toth Laszlo numără peste 3000 de exemplare.

Colecţia lui Toth Laszlo numără peste 3000 de exemplare, iar „veteranul” colecţiei e un cactus de aproape 40 de ani. Dacă să vorbim de vedeta colecţiei, atunci aceasta este o specie rară Ariocarpus, originară din Mexic. Planta e greu de procurat, iar un cactus din această specie costă câteva sute de euro. Pasiunea pentru cactuşi a început să crească în sufletul bihoreanului de la câţiva anişori. Primise un cactus de la un vecin al bunicii sale din Oradea, de la cel mai mare colecţionar de cactuşi din vremea respectivă, din această parte a ţării. Dragostea pentru florile cu ţepi a rămas nestrămutată de aproape 60 de ani.

cactus1

Soţia lui Ileana, sedusă la rândul ei de frumuseţea şi gingăşia florii de cactus, i-a înţeles pasiunea şi l-a ajutat să şi-o cultive. Oriunde mergeau şi vedeau un cactus cereau şi mai adăugau o floare colecţiei. Toth Laszlo a început să călătorească în străinătate şi de-acolo şi-a cumppărat flori şi seminţe, dar şi cărţi de specialitate. Totul cu un scop: acelaşi de a avea specii noi şi sănătoase în colecţia sa.

cactus2

Toth Laszlo crede că răbdarea și atenția sunt importante în îngrijirea unui cactus, chiar dacă nu sunt cele mai pretenţioase flori. Apa, pamântul şi lumina sunt cele trei variabile pe care trebuie să le determine atunci când cultivi cactuşi. Cele mai des întâlnite sunt speciile de cactuşi care înfloresc şi sunt un simbol pentru anumite sărbători: Hatiora gaertneri – cactusul de Paşte, Schlumbergera truncata – cactusul pentru Ziua Recunoştiinâei (la americani) şi Schlumbergera x buckleyi – cactusul de Crăciun sau Crăciuniţa. Aceste plante sunt într-adevăr cactuşi, în ciuda faptului că nu au spini şi nu pot suporta condiţiile grele din deşert.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !