Cele mai faimoase saruturi din filme

Cele mai faimoase saruturi din filme
Simpla lui prezenţă, la inceputurile cinematografiei, cind era doar un pupic delicat, năştea motive de adinci controverse.

Formele sale cele mai pasionale, mai ciudate sau mai bizare din filmele de azi, intrigă, deopotrivă. Aproape că nu se mai poate închipui un film fără spectacolul incitant al buzelor tandru pecetluite. Săruturi romantice, săruturi pure, săruturi vinovate, săruturi simbol. Săruturi fabricate, care fac victime. Pentru că de multe ori, cei care se prefac că se iubesc, pentru noi, pe ecran, ajung chiar să se îndrăgostească cu adevărat din pricina unui sărut. Iar dacă acţiunea, misterul, dialogurile sclipitoare sau imaginile de vis pot face un film să devină memorabil, frumuseţea unui sărut te poate face să-l iubeşti.

Primul sărut filmat

În 1896, camera de filmat a lui Thomas Edison înregistra sărutul tandru, duios, lung de 20 de secunde, dintre May Irwin şi John Rice, din timpul unei piese de teatru de pe Broadway. Filmul, denumit apoi mai mult decît sugestiv, „The Kiss” (Sărutul) a fost primul din istoria cinematografiei, în care era arătat un cuplu sărutîndu-se. A fost numit „dezgustător” şi „scandalos”, iar cenzura vremii a reacţionat prompt. Asta nu l-a împiedicat, cum era de aşteptat, să devină cel mai popular film produs în acel an de compania Edison.

Cele mai multe săruturi într-un singur film

Recordul nu aparţine unui film al zilelor noastre, cum ne-am fi închipuit, ci unui film mut. Personajul principal explică însă recordul, pentru că filmul produs de Warner Bros în 1926, cu John Barrymore în rolul principal, este aproape în întregime o scenă a sărutului, căci neobositul Don Juan de Marana le tot pupă pe doamnele vieţii sale (printre care geloasa Lucreţia Borgia şi inocenta Adriana Della Varnese), de nu mai puţin de 191 de ori!

Primul sărut cu gura deschisă, în poziţie orizontală

Zîmbeşti, dar a existat o „prima dată” de răsunet, în lumea filmului, şi pentru ceva atît de firesc în scenele erotice de astăzi. Povestea toridă de amor dintre Greta Garbo şi John Gilbert a luat foc pe ecranul de cinema, cînd au jucat împreună în drama „Flesh and the Devil”, din 1926. Superbele scene de dragoste dintre cei doi, filmate utilizînd numai lumina naturală a lumînărilor, au rămas în istorie şi ca primele scene de dragoste dintr-un film, în care protagoniştii, întinşi unul lîngă celălalt, îşi dăruiesc săruturi pasionale, cu buzele întredeschise.

Primul sărut între doi bărbaţi…

Primul film premiat vreodată drept „Cel mai bun film”, este si cel dintîi film în care este arătat un sărut pe gură între doi bărbaţi. Scena din filmul „Wings”(1927), deşi nu lipsită de senzualitate, este mai degrabă una tragică, în care un tînăr şi frumos soldat îşi sărută, cu durere, prietenul ce era pe moarte.

…şi primele săruturi între femei

Puţin mai tîrziu în „Marocco” (1930), filmul ei de debut, Marlene Dietrich, îmbrăcată într-un scandalos costum masculin de cabaret -o apariţie insinuant androgină-, se apropie cîntînd de o tînără din public, flirtează cu ea, după care o sărută vîrtos pe gură. Gestul e oarecum teatral, dar a fost reţinut ca primul sarut filmat, dintre doua femei.

Greta Garbo este cea care, întărindu-şi cu aceasta ocazie faima de bisexuală, sparge complet tiparul în „Queen Christina” (1933) cu rolul Reginei Christina a Suediei, în scena în care aceasta îşi sărută romantic pe buze dama de companie, Contesa Ebba Sparre, interpretată de Elizabeth Young. Dialogul de după sărut, dintre cele doua, a rămas emblematic atît pentru viaţa reginei cît şi pentru cea a Gretei Garbo: „Dar, Majestatea Voastră, nu e posibil să muriţi fată bătrînă!”. „Nici nu am intenţia asta, Chancellor, voi muri burlacă!”.

Sărut între copii

Primul sărut romantic dintre doi copii apare într-o comedie burlescă a anilor ’30, un film de 15 minute în care copiii joacă roluri de adulţi. Shirley Temple, mica minune a Hollywood-ului, în cel de-al doilea rol al său, la numai patru ani, o interpretează pe Polly Tix – o prostituată de lux(!) – trimisă de oficialităţi să corupă un politician. Probabil că la acea vreme nu existau încă organizaţii severe de protecţie a copilului, precum cele din ziua de azi!

Ploaia de săruturi

Emoţionanta scenă a unui sărut alcătuit din zeci de săruturi scurte, delicate şi disperate, aparţine unui fim la fel de emoţionant, „Camille” (1936), ecranizare a romanului „Dama cu camelii”. Tot Greta Garbo este cea care de această dată, în rolul curtezanei Marguerite Gautier, aflată pe moarte, îşi sărută printre lacrimi iubitul, pe Armand Duvall, într-o scenă superbă, filmată cu un joc delicat de lumini şi umbre. Cînd el refuză să-şi părăsească iubita muribundă, spunîndu-i „Eşti un înger. Nu plec, nu pot…”, ea îi acoperă chipul cu o ploaie de săruturi tandre….

Sărutul implorat

Dar poate cea mai frumoasă scenă a sărutului, pentru care stau mărturie lacrimile celor ce au facut din „Pe aripile vîntului”(1939) cel mai vizionat film al tuturor timpurilor, este scena unui aproape-sărut, a unui sărut ce nu s-a petrecut. Rhett Butler (Clark Gable) şi Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) se sărută de multe ori în acest film, însă cine poate uita cum în decorul unei nopţi luminate de cerul înroşit de flăcările războiului de secesiune, pe drumul spre Tara, durul şi mîndrul Rhett ştiind că trebuie, la rîndu-i, să plece la luptă, o părăseşte pe Scarlett şi-i declară pentru prima oară iubirea, implorînd-o să-i dea un sărut, poate ultimul: „Aici e un soldat al Sudului care te iubeşte, Scarlett, vrea să-l îmbrăţişezi, vrea numai un sărut de-al tău ca amintire, înainte de a pleca la luptă. Nu conteaza dacă mă iubeşti. Fii doar o femeie care trimite un soldat la moarte, cu o amintire frumoasă. Scarlett , sărută-mă! Sărută-ma, măcar o dată!”- dar Scarlett, dezamăgită, îl respinge.

Rhett va recupera mai tîrziu, în nu mai puţin celebra scenă a violului conjugal începută prin săruturi violente, pe scările casei lor. Orice comentariu e de prisos, expresia de satisfacţie şi zîmbetul larg de pe chipul lui Scarlett, din dimineaţa zilei următoare, au spus tot.

Cel mai lung sărut din istoria filmului

Recordul aparţine tot unui film vechi, probabil motivul fiind că în filmele de azi se trece repede la (alte) fapte şi nici un regizor nu şi-a mai propus să-l egaleze. Filmul se numeşte „You´re in the Army Now”, este din 1941, iar sărutul dintre Căpitanul Joe Radcliffe şi iubita sa durează peste trei minute.

Sărutul de adio

Nu are cum să lipsească, dintr-o selecţie de săruturi minunat răvăşitoare, sărutul de adio din povestea spusă de unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste: „Casablanca”(1942). Parisul lovit de război, barul „La Belle Aurore”…pe fundal se aud acordurile sensibilei piese „As time goes by”. Rick (Humphrey Bogard) o sărută şi o îmbrăţişează pe Ilsa (Ingrid Bergman) în faţa unei ferestre deschise prin care pătrunde, agresiv, zgomotul de artilerie, semn că nemţii se apropie. Ea se abandonează tremurînd de teamă şi de emoţie în braţele lui, cerîndu-i un ultim sărut: „Sărută-ma! Sărută-mă ca şi cum ar fi pentru ultima oara.” „Casablanca” împarte podiumul celui mai frumos şi mai trist sărut de adio cu „Love Story” (1970), povestea tragică de iubire în care Oliver (Ryan O’Neal) o sărută îndurerat pe Jenny (Ali MacGraw), iubita ce-i moare apoi în braţe, răpusă de o boală necruţătoare. Cel mai romantic film de dragoste făcut vreodată, însoţit de cea mai sfîşietoare melodie, îşi revendică porţia de lacrimi la fiecare vizionare.

Sărutul spaghetti

Cel mai simpatic sărut dintr-un film ştiu sigur că ar fi votat, în unanimitate, sărutul involuntar şi terminat cu un delicios moment de fîsîceală, dintre o Lady cocker delicată şi adorabilul său iubit vagabond. Filmul „Doamna şi Vagabondul” (1955) este un desen animat, dar scena în care cei doi amorezi canini iau cina împreună şi, îmbătaţi de muzică, se-ntîlnesc într-un pupic fiindcă începuseră amîndoi să manînce din aceeaşi spaghetti, ne-a inspirat apoi în cele mai senzuale jocuri erotice şi încă este copiată întocmai de romanticii timizi, ce-şi caută pretext pentru un sărut.

Sărutul om – maimuţă

„Planeta Maimuţelor este un film SF, însă fiind turnat într-o perioadă romantică a cinematografiei (1968), nu s-a putut abate de la reţeta: final fericit, el o sărută pe ea. Numai că de data aceasta el e un om iar ea, o gorilă. Nu-i nimic, dragostea adevărată darîmă orice barieră, chiar şi pe cea a diferenţei de specie, însă maimuţa Zira (Kim Hunter), ca orice femeie capricioasă, nu s-a putut abţine sa nu remarce, cînd a trebuit să-i dea sărutul de adio pleşuvului astronaut Taylor (Charlton Heston): „Vai, dar eşti incredibil de urît!”

Sărutul morţii

Se ştie că membrii clanurilor mafiei italiene se sărută cu aceeaşi lejeritate cu care se omoară unul pe celălalt. Sărutul unui mafiot nu e întotdeauna dovadă de afecţiune ci, nu de puţine ori, exprimarea cinică a unei condamnări la moarte. Motivul pentru care un Naş nu iartă niciodată? Trădarea. In „Naşul II” (1974), Michael Corleone (Al Pacino), se apropie de fratele trădător Fredo (John Cavale), îi strînge ambii obraji între degete şi îl sărută pe buze în stil sicilian, după care îi şopteşte: „Ştiu că ai fost tu, Fredo. Mi-ai rănit inima… Mi-ai rănit inima.”

Sărutul fantomă

Bănuiesc că nu sînt singura căreia i s-au înmuiat genunchii la scena lecţiei de olărit din filmul „Ghost” (1990), sau care a trecut respectivul scenariu erotic în carneţelul său de fantezii. Pe fundalul extrem de senzual al piesei „Unchained Melody”, fantoma Sam Wheat (Patrick Swayze) se aşază pe neaşteptate în spatele iubitei sale Molly Jensen (Demi Moore), începe să o sărute în timp ce ea modelează un vas de lut şi o asistă, punîndu-şi tandru mîinile peste ale ei. Roata de olărit se învîrte hipnotic, mîinile lor parcă se îmbrăţişează frămîntînd pămîntul moale, piesa de lut se strică, dar nici nu mai contează…

Demi Moore şi Patrick Swayze n-au vrut să ne facă plăcerea ca, după succesul incredibil al filmului, să devină un cuplu şi în viaţa reală, însă au rămas în istoria cinema-ului ca unul dintre cele mai fierbinţi şi mai murdare (de lut) cupluri de pe marele ecran.

Sărutul îngheţat

În 1997 aderasem şi eu la tabăra selectă a celor ce primiseră cu reticenţă lansarea unui nou film despre vasul Titanic. Nu-l văzusem şi-mi formasem deja o părere, nu foarte bună, căci toate eforturile regizorului James Cameron de a realiza un film grandios pe tema asta îmi păreau puse cu premeditare în slujba cîştigării unui set de statuete arămii şi nu în slujba artei de dragul artei, cum mi-ar fi plăcut mie. Aşa că, în ziua în care am decis să văd filmul, mi-am rimelat bine genele (cum nu obişnuiesc), convinsă fiind că scenariul formatat pentru Oscar nu mă va convinge să vărs nici măcar o lacrimă. Dar am vărsat. Multe. Şi rimelul (urăsc cuvîntul mascara!) nu era rezistent la apă. Lacrimile timide din momentele tensionate ale declanşării tragediei s-au transformat în şuvoaie negre, necontrolabile, la scenele de final în care Jack(Leonardo DiCaprio), după ce reuşeşte să o salveze pe Rose(Kate Winslet), o sărută de adio şi moare, cuprins de apele îngheţate ale oceanului. Superioritatea mea cinică şi snoabă cinematografic a fost înfrîntă atunci, în mod ruşinos. Unu-zero pentru Titanic.

Săruturi româneşti

Îmi pare rău că tocmai la acest capitol mă văd nevoită să-mi amintesc de pupicii chinuiţi, stîngaci şi lipsiţi de orice emoţie, pe alocuri chiar vulgari prin falsitatea lor, din filme ce s-au vrut a fi despre iubire, precum „Declaraţie de dragoste” sau seria „Liceenilor”. Românii nu prea ştiau să se pupe în filmele de dinainte de revoluţie, iar în cele de după, au marşat mai mult pe scena violului decît pe ce a sărutului. Or exista săruturi notabile şi în filmografia românească, dar trebuie scotocit adînc în memorie sau pe Internet. Îmi vine totuşi în minte şi mă îmbie să-l amintesc cu drag, sărutul încărcat de pasiune şi dorinţă pe care îl dăruieşte cu nesaţ trupeşa Păuna (Draga Olteanu Matei) „frumosului” ei, în filmul „Patima”(1975). Dovadă că nu trebuie să fii frumoasă ca o cadră, ci o actriţă desăvîrşită, ca să poţi transmite orice fel de emoţie pe ecran.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !