Cele mai tari filme despre sport

Reactualizat la:
Cele mai tari filme despre sport
Inspirate din fapte reale sau nu, filmele despre sport sunt în topul preferinţelor cinefililor din lumea întreagă, indiferent de vârstă sau de sex. De-a lungul istoriei, mii de astfel de lung metraje au fost realizate. Din ele, vă prezentăm astăzi topul celor mai bune 10.

Sondajul a fost realizat de cotidianul The Times. În urma cumulării voturilor, acestea sunt cele mai bune filme despre sport din istoria cinematografiei:

10. ECHIPA DE BOB (Cool Runnings)
An: 1993
Regia: Jon Turteltaub
Distribuţie: Leon, Doug E Doug, Rawle D Lewis, Malik Yoba, John Candy, Raymond J Barry.
SINOPSIS: Lui Irving Blitzer (John Candy) îi sunt retrase medaliile de aur de la Olimpiade după ce se află că şi-a pus greutate în plus în bob. Câţiva ani mai târziu, atletul Derice Bannock (Leon), fiul unui prieten de-al lui Irv, ratează calificarea la proba de sprint pe 50 de metri pentru Olimpiadă din cauza unui accident stupid. Derice nu vrea să renunţe, aşa că se decide să participe la Jocurile Olimpice, fie ele şi de iarnă. Reuşeşte să formeze o echipă de bob pentru Jamaica, avându-l ca antrenor pe Irving. Dar când ajung în cealaltă emisferă, în frigul nordic, Derice, Sanka, Junior şi Yul sunt luaţi în derâdere de ceilalţi participanţi, după ce în prima zi de competiţie termină pe ultimul loc. Însă spiritul de echipă poate face minuni în orice situaţie…

9. JERRY MAGUIRE
An: 1996
Regia: Cameron Crowe
Distribuţie: Tom Cruise, Cuba Gooding Jr, Renee Zellweger, Kelly Preston, Jerry O’Connell, Jay Mohr.
SINOPSIS: Jerry Maguire (Tom Cruise), un agent sportiv foarte important, face greşeala să scrie un memoriu despre activitatea companiei la care lucra: lucrurile pe care le gândim şi nu le spunem. Ca urmare, este concediat fără ocolişuri. Şi cum un ghinion nu vine niciodată singur, îşi pierde şi logodnica şi clienţii. Dar Jerry este un luptător şi nu se dă bătut. Ajutat de Dorothy, o tânără contabilă care crede în el, începe să-şi recladească viaţa de la zero. Când totul părea pierdut, pune mâna pe un client, Rod Tidwell, care îi pune doar o singură condiţie: Să vadă banii!. Miza este foarte mare, iar Jerry ştie că secretul acestei slujbe sunt relaţiile personale. Astfel, începe lupta cu sine însuşi, vrând să demonstreze că în viaţă nu contează numai banii.

8. O FATĂ DE MILIOANE (Million Dollar Baby)
An: 2004
Regia: Clint Eastwood
Distribuţie: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman, Jay Baruchel, Mike Colter, Lucia Rijker.
SINOPSIS: Frank Dunn (Clint Eastwood) a antrenat şi a fost manager pentru câţiva luptători uluitori, de-a lungul unei vieţi petrecute în ring. Singurul său prieten este Scrap (Morgan Freeman), un fost boxer care are grijă de sala lui de sport. Totul se schimbă când în sală îşi face apariţia Maggie Fitzgerald (Hilary Swank). Maggie nu a avut niciodată prea mult, dar ea are ceva ce puţini oameni au: ştie ce vrea şi e gata să facă orice efort pentru a obţine ceea ce îşi doreşte. Dar, mai mult decât orice, îşi doreşte pe cineva care să creadă în ea. Ultimul lucru de care are nevoie Frankie este genul acesta de responsabilitate – ca să nu mai vorbim de risc. Între ambiţioasa Maggie şi ursuzul Frank nu poate fi aşadar loc de nimic. Aparent…

7. DUMINICA, PIERZI SAU CÂŞTIGI (Any Given Sunday)
An: 1999
Regia: Oliver Stone
Distribuţie: Al Pacino, Cameron Diaz, Dennis Quaid, James Woods, Jamie Foxx, LL Cool J.
SINOPSIS: „În orice duminică vei câştiga sau vei pierde. Important este: poţi să câştigi sau să pierzi bărbăteşte?!”. Acest senzaţional film aruncă o privire asupra societăţii contemporane prin prisma dinamică a sportului profesionist. Cu toate că fotbalul american furnizează fundalul plin de acţiune, filmul conţine în acelaşi timp o poveste şi o descriere detaliată a acestor „gladiatori” ai vremurilor nostre, dar şi a antrenorilor şi familiilor adesea asediate, proprietarilor bogaţi de echipe şi corporaţiilor care urmăresc să controleze jocul întocmai ca pe o mare afacere, mass-mediei sportive şi a diverselor persoane care abia aşteaptă să bea din cupa victoriei. Celebrul Oliver Stone a adunat o echipă impresionantă de actori pentru a da viaţă personajelor care îşi desfăşoară activitatea în acest univers dramatic, profan şi, adesea, plin de umor, format din: jucători, antrenori, conducători de club, ziarişti, comentatori, personalităţi media, medici, politicieni şi superbele majorete.

6. TERENUL DE BASEBALL (Field of Dreams)
An: 1989
Regia: Phil Alden Robinson
Distribuţie: Kevin Costner, Amy Madigan, Ray Liotta, James Earl Jones, Gaby Hoffman, Timothy Busfield.
SINOPSIS: Ray Kinsella, un fermier cu vise multe, se hotărăşte să transforme un vis în realitate. Pasionat de baseball, el construieşte lângă casă un teren pe care vor veni să joace nume celebre dar postume. Filmul este despre vise, despre curajul de a le pune în practică, pentru a putea lăsa în urmă un semn al trecerii prin viaţă.

5. VIAŢA SPORTIVĂ (This Sporting Life)
An: 1963
Regia: Lindsay Anderson
Distribuţie: Richard Harris, Rachel Roberts, Alan Badel, William Hartnell, Colin Blakely, Vanda Godsell.
SINOPSIS: O poveste brutală şi emoţionantă, în care se înfruntă violenţa şi sensibilitatea, în care documentul se amestecă foarte inteligent cu ficţiunea. Anglia anilor ’60. Frank Machin e rău, dar ambiţios, şi devine în scurt timp vedeta echipei de rugby. Machin are o hiriaşă, pe doamna Hammond, văduvă, de care nu se poate apropia din cauza firii lui impulsive. El devine din ce în ce mai nemulţumit de situaţia în care se află, şi afecţiunea doamnei Hammond pare să nu-l impresioneze câtuşi de puţin…

4. ROCKY
An: 1976
Regia: John G. Avildsen
Distribuţie: Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith, Thayer David.
SINOPSIS: Stallone îl interpretează pe Rocky Balboa, un boxer cândva promiţător, dar pe care o accidentare îl obligă să stea departe de ring. Pentru a câştiga nişte bani, Rocky intră în anturajul personajelor interlope, care pariază pe el pentru a se bate la colţ de stradă cu tot felul de indivizi dubioşi. După câteva luni din care se alege cu buzunarul cam la fel de gol şi cu o mulţime de coaste rupte, Rocky simte că are nevoie de o schimbare pentru a nu deveni un ratat. Cum nici viaţa personală nu e deloc roz, timiditatea sa excesivă impiedicându-l să-şi deschidă inima fiicei antrenorului sau, Rocky e pe cale să renunţe la speranţă. Numai ca norocul îi surâde când se aştepta mai puţin. Apollo Creed, un pugilist de talia lui Muhammad Ali, are nevoie de un challenger mult sub valoarea sa pentru a face spectacol de 4 iulie. Antrenorul lui Rocky nu stă pe gânduri şi îşi trece elevul printr-o pregătire spartanică.

3. REGII RINGULUI (When We Were Kings)
An: 1996
Regia: Leon Gast
Distribuţie: Muhammad Ali, George Foreman, Don King.
SINOPSIS: Leon Gast a filmat în Zair un documentar despre cei doi luptători de categorie grea, Muhammad Ali şi George Foreman. Documentarul lui Gast a stat în umbră 22 de ani din cauza unor probleme financiare, fiind lansat în 1996 şi scoţând la iveală povestea vieţii mult controversatului Ali, care dă dovadă de multa putere, îndemânare, inteligenţă şi un farmec aparte făcând din el un adevărat erou în lumea sportului.

2. CARELE DE FOC (Chariots of Fire)
An: 1981
Regia: Hugh Hudson
Distribuţie: en Cross, Ian Charleson, Ian Holm, Nigel Havers, Nicholas Farrell, Cheryl Campbell.
SINOPSIS: Câştigător a patru premii Oscar, acest film relatează povestea adevărată a doi alergători britanici care au concurat pentru aur la Jocurile Olimpice de la Paris din 1924. Harold Abrahams (Ben Cross), un atlet cu origini evreieşti, încearcă să îşi învingă prejudecăţile şi să obţină afirmarea. Rivalul său, Eric Liddell (Ian Charleson), un misionar scoţian devotat, intră în competiţie cu credinţa în Dumnezeu. Într-o poveste inspirată despre spiritul şi puterea care înfruntă obstacole enorme, acest film combină elementele unei competiţii atletice cu o drama umană, pentru a crea un act cinematografic clasic, fascinant şi intotdeauna actual.

1. TAURUL FURIOS (Raging Bull)
An: 1980
Regia: Martin Scorsese
Distribuţie: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto, Theresa Saldana, Mario Gallo, Frank Adonis, Joseph Bono, Frank Topham, Lori Anne Flax, Charles Scorsese, Don Dunphy, Bill Hanrahan, Rita Bennett.
SINOPSIS: Câştigător a două Oscaruri, „Taurul” lui Scorsese este o poveste biografică despre boxerul Jake LaMotta (Robert de Niro) şi se axează pe furia extremă a acestuia, care îl face de neoprit în ringul de box, dar în acelaşi timp îi distruge viaţa personală, determinându-l să-şi bată soţia şi fratele. În forma lui originală, scenariul acestui senzaţional film conţinea mai mult box decât s-ar fi dorit. În termenii produsului final, problema devine una de structură, şi mai puţin una de cantitate. Scenele de box funcţionează ca unităţi scurte, explozive dar introduse cu maximum de discreţie, marcheaza cronologic ascensiunea, prabuşirea şi in final, după mărturisirea lui Scorsese, mântuirea lui Jake La Motta.

 

Sursa: Antena30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !