Celularul, motiv de fiţe în şcoli

Celularul, motiv de fiţe în şcoli
Brad – Utilizarea telefonului mobil s-a extins foarte mult în ultima vreme în unităţile şcolare din întreaga ţară, transformându-se într-o adevărată manie. S-a ajuns la stadiul în care elevii care nu au achiziţionat, încă, un celular, să fie ironizaţi de colegii care au o vastă „experienţă” în domeniul telefoniei mobile.

Telefoanele care sună în timpul orelor, mesajele scrise pe ascuns în timpul lucrărilor de control sau pozele făcute profesorilor cu mobilul sunt doar câteva dintre imaginile „şcolarului modern” pe care recreaţia îl prinde butonând tastatura telefonului de pe al cărui ecran nu-şi mai poate desprinde privirea.

Dincolo de nevoia de comunicare, psihologii spun că tinerii de azi văd în telefonul mobil un motiv de mândrie sau un accesoriu care îi aşază pe o anumită treaptă socială.

„Totul pleacă de la o nevoie de comunicare cu părinţii sau cu prietenii, dar în final telefonul vorbeşte despre statutul fiecăruia. Dacă la început se punea problema dacă ai sau nu celular, acum intră în discuţie ce fel de celular ai. Totul e o chestie de statut social”, afirmă Dan Oltean, psihologul Centrului Judeţean de Asistenţă Psiho-Pedagogică (CJAPP). Unii elevi spun că nu-şi ironizează colegii dacă nu au celular şi că nu există nici un motiv pentru ca aceştia să se simtă discriminaţi.

„Nu-i nici o ruşine dacă nu ai încă un mobil. Poate că unii nu au bani şi nu-şi permit să achiziţioneze unul. Sunt de acord însă că unii elevi îşi cumpără celulare doar pentru fiţe”, crede Paul David, elev la Şcoala Generală „Horea, Cloşca şi Crişan” din Brad. „Eu nici măcar nu-mi aduc telefonul la şcoală. În schimb, alţi elevi văd în celular un motiv de mândrie”, spune Sorina Baranci, elevă la aceeaşi şcoală.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !