Centenarul Bisericii baptiste Calacea

6Comentarii
Centenarul Bisericii baptiste Calacea
Evenimentul a fost sărbătorit duminică în prezenţa a sute de credincioşi şi invitaţi.

Eveniment extrem de important în viaţa comunităţii baptiste din Calacea. Duminică a fost sărbătorit centenarul Bisericii baptiste „Sfânta Treime”. Cuvântul de bun venit a fost rostit de pastorul Marius Pop, iar mesajul biblic l-a transmis pastorul Florin Negruţiu, preşedintele Comunităţii Creştine baptiste de Oradea şi satu Mare, dar şi de pastorul Florin Leuce, secretarul Comunităţii Creştine baptiste  de Oradea şi Satu Mare.  De la eveniment nu a lipsit nici primarul de Olcea, Flore Bocşe. Biserica din Călacea  a fost prezentată ca un  „model de rezistenţă în faţa regimului comunist”.

„Când autorităţile au interzis fanfarelor bisericilor să susţină serviciile de înmormântare, biserica din Călacea a protestat în mod oficial . Între anii 1962-1975, când a fost interzis botezul persoanelor care nu proveneau din familii baptiste, diaconul Ioan ilea a botezat peste 70 de astfel de nou-convertiţi fără nici un fel de aprobare de la autorităţi. În această perioadă, biserica a crescut din punct de vedere numeric ajungând la 75 de membri în anul 1945, iar în anul 1983 la 230 de membri şi peste 300 de aparţinători”, spune diaconul Ştefan Petru, care a prezentat istoricul lăcaşului de cult.

Primul botez

Conform diaconului, „primul om din Călacea care a auzit cuvântul lui Dumnezeu a fost un vânzător de boia numit pilat. Acesta obişnuia să-şi vândă marfa mai ales în comuna cheşa, unde un grup de credincioşi baptişti i-au prezentat adevărurile Scripturii. Îna nul 1881, negustorul a început să organizeze seri de studuiu a Scripturii cu vecinii săi, în propria casă, iar în anul 1895 au fost convertite şi alte persoane. În 1909 a avut loc primul botez din localitatea Călacea de 37 de persoane, oficiat de pastorul Mihai Kornya, iar în anul 1910 a fost construită şi prima clădire a bisericii baptiste din sat”, spune diaconul Ştefan Petru.

V.B.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor