Centenarul orădean: La mulți ani, Oradea Mare!

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
15Comentarii
Centenarul orădean: La mulți ani, Oradea Mare!
© FOTO: Ovi D. Pop
Explozii în nuanțe de roșu, galben și albastru: un tricolor de fum a umplut cerul deasupra Pieței Unirii, la finalul defilării cu tehnică miliară.

Ziua Oradiei se aniversează, în acest an, cu pregătiri și cu un fast fără precedent. Evenimentele au început, conform programului, cu ședința festivă a Consiliului local. Pentru că momentul este cu adevărat special, întrunirea a fost convocată la casa memorială dr. Aurel Lazăr. Spațiul care acum 100 de ani găzduia doar liderii mișcării românești, s-a umplut, acum, până la refuz cu oficiali, consilieri locali și județeni, lideri politici, ofițeri și invitați.

Oradea, prin primarul Ilie Bolojan, l-a avut oaspete pe ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu. La ședința festivă au mai participat episcopul ortodox Sofronie Drincec cu un alai de prelați, care a și spus, imediat după intonarea imnului național, o scurtă rugăciune. Președintele PSD Bihor, Ioan Mang, a participat, alături de mai mulți șefi de institituții descentralizate și de prefectul Ioan Mihaiu. De altfel, Ioan Mang și Traian Bodea au reprezentat Consiliul Județean la eveniment, UDMR nefiind reprezentat, cel puțin nu la vârf.

Un moment inedit a fost primirea participanților de către chiar gazda casei: avocatul Aurel Lazăr a fost întruchipat de actorul orădean Pavel Sîrghi.

Cum spațiul era neîncăpător, mulțimea mare și căldura pe măsură, primarul și-a rezumat alocuțiunea la un scurt salut și la prezentarea ocaziei speciale care a ocazionat momentul.
I-a revenit lui Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor sarcina să expună momentul orădean 12 octombrie 1918, când liderii românimii din Ardeal s-au adunat în acasă la avocatul Lazăr pentru a pune la punct forma finală a declarației prin care națiunea română din Transilvania se autoproclama ca națiune liberă.

Chiriac s-a referit succint și la profilul de lider al avocatului care a riscat fără ezitare punându-și locuința la dispoziția mișcării.
Alaiul s-a mutat, apoi, a statuia avocatului de la intarea pe Corso, pentru un nou ceremonial: după intonarea imnului național și salutul steagului de luptă s-a trecut direct la depunerea de coroane la poalele statuii. Cele mai aplaudate delagații au fost cele ale școlilor și liceelor orădene și a unei unități școlare din Chișinău.

Momentul a fost și unul foarte intens: la vederea costumelor populare moldovenești ale fetelor de la Liceul Spiru Haret mulți orădeni, inclusiv unii dintre oficiali, au fost vizibil emoționați.

Unitățile mililare au pornit, apoi, în marș, pe Republicii, spre Piața Unirii, urmate de alaiul de oficiali, clerici, ofițeri, funcționari și simpli orădeni.

Cea mai amplă parte a programului a fost plasată în Piața Unirii.

Serbare populară

Sute de orădeni erau deja „pe amplasament”, în Piața Unirii, la debutul manifestărilor oficiale. Au ascultat versurile imnului național, o slujbă religioasă și apoi discursurile. Primarul Ilie Bolojan a ajuns primul la microfon pentru a prezenta contextul istoric în care românii din Ardeal, prin liderii lor, au acționat pentru unirea cu principatele române

„Am pus imaginea acestor personalități de pe clădirile din jur, ca semn de respect pentru ceea ce au făcut pentru România Mare”, a spus Ilie Bolojan, în încheiere, atrâgând atenția asupra modului special în care a fost gătit orașul pentru acest moment.

Ministrul George Ivașcu a fost al doilea vorbitor și, cu încheierea discursurilor, microfonul a trecut la Nicolae Furdui Iancu, pentru un recital de muzică patriotică, apreciat mai ales de participanții vârstnici – o parte au apreciat vocea puternică și cultivată, alții mesajul imnurilor.
S-a repetat, apoi, depunerea de coroane, în muzică de fanfară militară, la poalele statuii lui Mihai Viteazul.

Majoritatea orădenilor, mulți însoțiți de copii, au făcut deplasarea în centru dornici să asiste la parada militară. Pe tot parcursul discursurilor și manifestărilor oficiale, vehiculele militare au fost vizitate de sute de copii.

Oricum, organizatorii au pus la dispoziția publicului și tonete cu gustări, la prețuri mai degrabă modice: mititei la 2,50 lei bucata, bogracs la 7 lei porția sau sarmale la 2 lei bucata. Trecătorilor le-au fost împărțite, gratuit, mii de calendare și steaguri tricolore.

O bună parte a publicului a ocupat terasele din Piața Unirii, salutul între comeseni, cunoscuți sau de ocazie, a fost „La mulți ani!”. Așezați comod în fața consumației, aceștia nu s-au izolat de eveniment: mulți dintre meseni au asistat în picioare la momentul intonării imnului, abandonând temporar consumațiile.

12 octombrie 2018 a fost cadru bun de socializare pentru primarul Ilie Bolojan. Ca gazdă, a primit felicitările pentru organizarea bună și cadrul spectaculos și a adresat, la rândul său, mulțumiri, orădenilor, pentru că au ales să își petreacă după-amaza la festivitate.

Defilare și paradă

Momentul final al programului oficial a fost unul cât se poate de tradițional: nu există ca o paradă militară – indiferent de vârsta mașinilor, de cât fum scot sau ce hărmălaie fac – să nu entuziasmeze pruncii. Iar efectul uniformei militare asupra doamnelor nu e un secret pentru nimeni.

Parada a înșirat în fața miilor de orădeni defilări ale jandarmilor, ale celor de la Inspectoratului de Urgență Crișana și alte unități militare de Logistică și Comuniații, de la Zalău sau din Bihor.

Orădenii au mai următit și desfășurarea de tehnică a Poliției sau Ambulanței și, în final, fanfara militară.
Traseul a fost eliberat încă de dimineață: au fost alungate toate mașinle parcate în jurul clădirii teatrului, în Piața Ferdinand, pentru a pregăti trenul.

Parada s-a constituit în Piața Ferdinand și a defilat peste Podul Sf. Ladislau, prin Piața Unirii, pe traseul Primărie – fațada Palatului Episcopal Greco Catolic – spre Strada Avram Iancu.

După ce s-au stins și ultimele ecouri ale muzicii militare, pe când mulțimea se pregătea ori de concert ori să își vadă de viața cotidiană, de pe malul Crișului cerul s-a umplut de explozii tricolore, o altă premieră primită de orădeni cu aplauze.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor