Centru de sprijin pentru copii

Proiectul PARI (Prevenirea Abandonului si Reducerea Institutionalizarii) a mai facut un pas important spre îndeplinirea unuia din principalele obiective, construirea unui Centru de Sprijin si Protectie a Copilului în Oradea.

Duminica, pe strada Ioan Alexi a avut loc inaugurarea terenului pe care urmeaza sa fie construite cele patru corpuri de cladire ale centrului, având ca data de finalizare 31 octombrie 2006. Fondatoarea proiectului este Fundatia VZW Oradea – Belgia, partenerii fiind Solid International Switzerland, care asigura terenul si constructia, Consiliul Judetean Bihor si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor. Herman Szabolcs, director executiv al Fundatiei Albin, a subliniat importanta construirii acestui centru pentru sistemul de asistenta sociala din Oradea. Protectie integrala


Din partea Fundatiei VZW Oradea, Patrick Bellinck a dorit sa multumeasca autoritatilor pentru sprijinul acordat si a profitat de ocazie pentru a le invita sa se implice mai mult în promovarea activa a unei retele multisectoriale având ca scop îngrijirea copilului. Aceasta trebuie sa cuprinda – a mai spus el – toate institutiile si organizatiile existente: institutiile medicale si de protectie sociala, Politia, ONG-urile. Patrick Bellinck si-a afirmat dorinta ca acest nou centru sa poata asigura o protectie integrala a copiilor si ca, pe viitor, colaborarea dintre institutiile care au ca obiectiv copilul sa fie transparenta, activa si constructiva. A mai luat cuvântul Koncsek Zita, directoarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor, care i-a asigurat pe cei prezenti de tot sprijinul institutiei pe care o conduce.


Punctul culminant al inaugurarii a fost plantarea a trei plopi pe terenul pe care va începe constructia, denumiti simbolic „Plopii fara sot”. Momentul a fost urmat de recitarea poeziei eminesciene cu acelasi nume si de sfintirea plopilor si locului pe care va fi construit centrul, totul terminându-se cu ciocnirea unui pahar de sampanie.

Denise Strete