Centru de studii bizantine

Centru de studii bizantine
„Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea a primit cu bucurie ştirea referitoare la deschiderea de către Părinţii Augustinieni Asumpţionişti a Centrului de Studii Bizantine „Sfinţii Petru şi Andrei” din Bucureşti.

Reluarea activităţii acestui centru după o lungă perioadă de absenţă a Părinţilor Augustinieni Asumpţionişti a fost posibilă datorită retrocedării clădirii din str. General Christian Tell nr. 18 de către Comisia Specială de Retrocedare a Bunurilor care au aparţinut cultelor religioase. Terenul pe care se află clădirea a fost achiziţionat în anul 1936 pe numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru Ordinul Părinţilor Asumpţionişti cu fondurile acestui ordin”, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

În anul 1937 ordinul a construit actualul imobil. Întăbularea pe Episcopia de Oradea a fost necesară întrucât în acel moment Ordinul Părinţilor Augustinieni Asumpţionişti nu avea personalitate juridică în România. Prin procesul verbal nr. 1596 din 5 noiembrie 1940 al Comisiei pentru Înfiinţarea Cărţilor Funciare în Bucureşti, părintele Ludovic Barral a solicitat înscrierea dreptului de proprietate asupra clădirii pe numele Episcopiei de Oradea.

După 1990 demersurile privind retrocedarea clădirii au fost susţinute de către reprezentanţii Vicariatului şi Protopopiatului Greco-Catolic de Bucureşti, precum şi de către dl. Laurenţiu Moisin, preşedintele AGRU. După decizia de retrocedare din 23.12.2005 clădirea în care funcţiona o policlinică a fost recuperată de reprezentanţii Episcopiei de Oradea. S-a reuşit şi amenajarea unei mici capele la parterul imobilului absolut necesară pentru pastoraţia comunităţii greco-catolice din capitală. La solicitarea ordinului asumpţionist clădirea a fost predată pe baza unui protocol încheiat în data de 17.07.2007.

Toate aceste eforturi ale Bisericii Greco-Catolice de preluare a clădirii s-au încununat cu succes în acest moment odată cu deschiderea acestui prestigios centru de studii bizantine.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !