Centru de telemedicina in neurologia timisoreana

De Delia S. Barbu
Centru de telemedicina in neurologia timisoreana
Centru de telemedicina in neurologia timisoreana
Pacienţii cu boli neurologice sau cei neurochirurgicali vor beneficia, la Timişoara, de un sistem complex de îngrijire. În cadrul proiectului regional Ora de aur, aici va fi deschis un Centru de telemedicină.

Proiectul „Ora de aur”, demarat în ianuarie 2011, vizând pacienţii neurologici şi neurochirurgicali, se prezintă la acest final de săptămână mai multor specialişti din ţară şi străinătate. În perioada 4-6 octombrie, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara, va avea loc o conferinţă internaţională, unde peste 20 de vorbitori străini, alături de personalităţi din ţară, vor ţine prelegeri pe teme de mare interes în domeniile anestezie, terapie intensivă şi medicină de urgenţă.

Unul dintre aceştia este şi prof. dr. Louis Puysbasset, de la spitalul Hôpital de la Pitié- Salpêtrière din Paris, Franţa, care a fost coordonatorul unei serii de medici stagiari trimişi în Franţa în schimb de experienţă prin intermediul proiectului. „În aceste zile, va fi prezentată platforma virtuală dezvoltată în cadrul proiectului Ora de Aur.

Acesta este un instrument extraordinar de util în cazurile grave sau complicate – prin intermediul ei, medicii de diverse specializări – neurologie, neurochirurgie, ATI, tramatologie, imagistică – pot transmite în timp util informaţii şi imagini medicale cum ar fi radiografii, RMN-uri, buletine de analize, sau pot solicita o a doua opinie de la alţi specialiştii din zona de Vest, pot asista on-line un bolnav neuro critic şi pot afla coordonatele celor mai apropiate clinici de recuperare sau ale medicilor specialişti din zonă, pentru a le comunica ulterior pacienţilor care au nevoie de ele.

La această platformă virtuală sunt conectate 9 spitale din Regiunea de Vest”, explică medicii coordonatori ai proiectului. În plus, în această lună, la Timişoara va fi inaugurat şi Centrul de telemedicină dezvoltat în cadrul proiectului, la care vor putea apela toţi medicii din zona de vest a ţării, care investighează pacienţi cu boli neurochirugicale şi neurologice. „Realizarea centrului regional – pilot de abordare a pacientului neuro critic are ca scop îmbunătăţirea actului medical în Regiunea de Vest”, mai spun coordonatorii.

Proiectul „Ora de aur” vizează educaţia medicală continuă a aproximativ 1.000 de medici şi asistenţi medicali din Regiunea de Vest, a demarat în luna ianuarie 2011 şi are o perioadă de implementare de 22 de luni. Valoarea sa totală este de aproximativ 1,85 milioane de lei, din care 1,68 milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată din Fondul Social European. Prin acest proiect se urmăreşte crearea unui nucleu de legătură cu diverşi specialişti interesaţi de îngrijirea pacientului neurologic şi neurochirugical critic.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !