Centru Europass la Universitate

2Comentarii
Un Centru de Certificare Europeană (CEE) a fost inaugurat la Universitatea Oradea. Deschiderea a fost făcută de prof. univ. dr. Ioan Horga, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, în prezenţa câtorva zeci de studenţi şi cadre universitare.

Centrul gestionează eliberarea certificatului Europass, conlucrând cu Centrul Naţional Europass şi cu Biroul de Programe Comunitare Educaţionale Socrates – Leonardo în gestionarea certificării mobilităţilor studenţilor. Europass


„Certificatul Europass a fost conceput pentru cei care doresc să urmeze un program de educaţie sau formare, pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau pentru cei care doresc să acumuleze experienţă în străinătate”, a precizat Ioan Horga.


Europass este constituit din cinci documente, respectiv Europas Curriculum Vitae, care reprezintă modelul european de CV. Europass de Mobilităţi, ceea ce înseamnă înregistrarea unei perioade de timp organizate, care atestă faptul că o persoană a petrecut o perioadă de timp într-o altă ţară europeană la studii sau instruire. Mobilitatea este monitorizată de două organizaţii partenere, una din ţara de origine, iar cealaltă în ţara de primire.

Cele două părţi se pun de acord asupra scopului, conţinutului şi duratei stagiului. Partenerii pot fi unităţi de învăţământ superior sau preuniversitar, centre de formare, companii, ONG-uri etc. Certificatul de Mobilitate Europass se adresează oricărei persoane care participă la o mobilitate într-o ţară europeană, indiferent de vârstă sau nivel de educaţie.

Paşaport european


Al treilea document este Paşaportul european de cunoaştere a limbilor străine, care permite descrierea abilităţilor lingvistice, acestea fiind esenţiale pentru a studia şi a munci în Europa. Un alt document, suplimentul de diplomă Europass, se acordă absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior.

Cu ajutorul acestuia, calificările obţinute vor fi bine înţelese, mai ales în afara ţării în care s-au acordat. Ultimul document este Suplimentul Europass la Certificatul Profesional şi este eliberat de autorităţile care acordă certificatul profesional original, pentru persoanele care au o educaţie profesională şi un certificat de stagiu.

Ioana Iuhas
2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor