Centru Oncologic la Municipal?

ORADEA - A modernizat Spitalul de Copii, ridicându-i standardele la nivelul celor din Uniunea Europeană şi l-a transformat în Spital Municipal.

A adus sponsori importanţi cu ajutorul cărora a amenajat cel mai modern centru de dializă din ţară. În martie va deschide o unitate de primire urgenţe de primă clasă. Şi totuşi, planurile îndrăzneţe ale dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea nu se opresc aici.

Dr. Carp intenţionează să urgenteze şi proiectul vizând ridicarea în curtea unităţii pe care o conduce a unui centru oncologic. Aceasta după ce proiectul vizând amenajarea unui centru în incinta Staţionarului II a fost amânat la infinit. „Sper ca parlamentarii bihoreni, politicienii să ne ajute în acest demers pe lângă Ministerul Sănătăţii pentru a urgenta acest proiect. Eu am avut diverse contacte cu cadrele Universităţii de Medicină din Amsterdam cât şi cu reprezentanţii celei mai mari firme de management sanitar din Europa, firmă ce colaborează cu Spitalul Central din Viena sau cu cel din Berlin. Toţi sunt dispuşi să ne ajute, trebuie doar acordul autorităţilor din România”, afirmă dr. Carp.Specializare în Olanda

Totul este bine gândit, astfel încât, în cazul în care ar începe construcţia clădirii, medicii să fie trimişi la Amsterdam pentru specializare. „În acest mod noi vom avea medici specialişti pregătiţi pentru a folosi un accelerator liniar. Finalizarea acestui proiect ar însemna foarte mult pentru acest judeţ şi nu numai. Există foarte mulţi bihoreni, bolnavi de cancer care au mers la tratament în Debreţin, însă au fost afectaţi pe plan psihologic. Erau printre străini, rudele nu puteau veni foarte des la ei, nu se simţeau confortabil”, ne-a mărturisit dr. Carp care a precizat că în perioada următoare specialiştii olandezi se vor întâlni cu reprezentanţii Comisiei de Oncologie de la Ministerul Sănătăţii pentru a pune în concordanţă protocoalele terapeutice.

Imagini de coşmar

Se ştie că de ani de zile, secţia de Oncologie este Cenuşăreasa Spitalului Clinic Judeţean Oradea. Bolnavii sunt înghesuiţi în saloane. De multe ori şi cele câteva tărgi adăugate la efectivul de paturi se dovedesc a fi insuficiente pentru numărul mare de bolnavi. Iarna este frig, iar când plouă pereţii se infiltreză cu apă. Este o atmosferă de coşmar. Şi cum toate aceste nu ar fi suficiente, de cele mai multe ori bolnavii în ultimele stadii, cu infime şanse de supravieţuire sunt internaţi în salon cu cei pentru care mai există o şansă. Impactul psihologic este foarte puternic.

Aceasta în timp ce autorităţile locale şi judeţene şi-au dat cu stângul în dreptul, tergiversând derularea proiectului ce viza amenajarea centrului oncologic. Spre mulţumirea altor zone din ţară, unde s-a primit aprobarea de înfiinţare a unor astfel de centre.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !