Centru pe banii americanilor

14Comentarii
Centru pe banii americanilor
ORADEA – O organizaţie americană non-profit vrea să construiască în Bihor un centru multifuncţional. Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, a anunţat că Bihorul ar putea avea în curând un centru multifuncţional, de care să beneficieze atât Consiliul Judeţean cât şi celelalte instituţii publice.

Potrivit lui Ţîrle, acest centru se va face pe banii americanilor de la Institute in Basic Life Principles (IBLP), o organizaţie non-profit recunoscută de Guvernul SUA, cu sediul într-o suburbie a metropolei Chicago, scutită de taxe şi impozite.

1.000 de locuri

„Dorim un centru multifuncţional, unde să poată fi organizate tot felul de întâlniri, conferinţe, congrese. La noi, categoriile profesionale au o problemă cu locaţia atunci când decid să-şi organizeze diferite întâlniri. În SUA lucrurile stau altfel. Eu, de exemplu, am fost la Dallas la o conferinţă, într-o sală cu 15.000 de oameni! Sigur, noi de gândim la alte dimensiuni pentru Bihor. Vorbim de o capacitate de primire a 1.000 de persoane”, a dezvăluit Ţîrle.

Capul CJ Bihor a informat că reprezentanţii IBLP – dr. Bill Gothard şi George Mattix – caută în aceste zile o locaţie în Bihor pe care institutul să o poată cumpăra şi unde, ulterior, să construiască centrul de conferinţe. Americanii au văzut deja câteva locaţii din jurul Oradiei, una în comuna Lăzăreni, două în zona Vârciorog, în zona Leş-Tinca şi chiar către Borş.

Preşedintele IBLP, dr. Bill Gothard, directorul internaţional George Mattix, alături de unsprezece studenţi americani, voluntari în cadrul IBLP, au sosit în România la începutul acestei săptămâni. Oaspeţii americani al preşedintelui CJ Bihor au vizitat orfelinate, s-au întâlnit cu poliţiştii români pe care i-au găzduit anii trecuţi în SUA şi, de asemenea, au avut întâlniri cu directorii şcolilor, şi ei găzduiţi de către institutul american cu trei ani în urmă.

Educarea caracterului

Pe de altă parte, în Bihor urmează să se înfiinţeze un centru pentru programul educaţional Character First!, promovat de către IBLP. „Programa educativă Character First! oferă cadrelor didactice şi părinţilor o metodă de studiu sistematic şi de promovare a unui caracter frumos. Unele instituţii de învăţământ abordează formarea caracterului la modul general, însă tinerii au nevoie de sfaturi specifice, de exemple obiective şi de o motivaţie corectă. Character First! prezintă 49 trăsături de caracter apreciate mereu şi pretutindeni de-a lungul istoriei”, se arată pe site-ul www.characterfirst.ro.

În 2004, Ministerul Educaţiei a semnat un protocol cu Paul Copu, reprezentantul IBLP, în scopul predării noţiunilor de formare a caracterului în şcolile din România şi al furnizării materialelor necesare. Anul trecut, optzeci de promotori ai programului au fost însărcinaţi să instruiască mai multe cadre didactice din mai multe judeţe în privinţa programului Character First!, în scopul acreditării acestuia.

Ce este IBLP?

– fondat în 1961 de către Bill Gothard, Institute in Basic Life Principles – IBLP (Institutul pentru Principiile de Bază ale Vieţii), e o organizaţie creştină non-denominaţională, scutită de taxe şi impozite de către Fiscul american.

– IBLP deţine 17 centre în Statele Unite, având activităţi în alte 12 ţări de pe mapamond (Europa, Rusia, Australia, Canada, chiar şi China).

– Institutul are 200 de angajaţi şi lucrează cu peste 1.000 de voluntari, majoritatea studenţi.

– sloganul IBLP: „Dând lumii o nouă abordare a vieţii!” (Giving the Word a „New” Approach to Life!)

– conform declaraţiei fiscale din anul 2000, IBLP însumează bunuri mobile şi imobile în valoare de 63 milioane dolari.

– în ultimii ani, Institutul a invitat în SUA câteva sute de bihoreni, pentru schimb de experienţă: politicieni, directori de instituţii, directori de şcoli şi cadre didactice, elevi, ziarişti etc.

Calin Corpas14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor