Centru pentru copiii supradotaţi

ORADEA- Oradea va avea un centru de excelenţă pentru pregătirea suplimentară a elevilor supradotaţi, cei care participă cu rezultate bune la olimpiade. În acest scop, Primăria s-a angajat să construiască un imobil pe terenul fostului poligon Ioşia, din strada Octavian Goga, după ce proiectul a primit votul consilierilor locali.

Clădirea va adăposti şi un incubator de afaceri pentru zona metropolitană, proiect de asemenea, trecut prin Legislativul local.

„Vor fi patru laboratoare, de informatică, fizică, chimie şi biologie, dotate cu echipament şi material didactic superior faţă de ce se găseşte în şcoli, pentru a le oferi acestor copii supradotaţi, olimpicilor, posibilitatea de a se pregăti în cele mai bune condiţii. Centrul ar trebui să funcţioneze nu numai la sfârşit de săptămână ci oricând tinerii doresc să meargă să se pregătească”, spune Peto Csilla, inspector şcolar şi consilier local.

„Centrul de Excelenţă va fi, astfel, prima instituţie orădeană de ocrotire a elevilor supradotaţi, care să asigure servicii educaţionale de calitate, care să se amortizeze în timp prin profiturile socialmente dezirabile pe termen lung”, se arată în raportul de specialitate care fundamentează votul aleşilor.

 

Ordin ministerial

Terenul vast alocat acestui proiect permite şi includerea, în imobil, a unui incubator de afaceri destinat întreprinzătorilor locali. Paşii următori din acest proiect sunt realizarea unui plan urbanistic şi apoi, după obşinerea autorizaţiilor necesare şi a surselor de finanţare, ridicarea imobilului.

„Există un astfel de centru de excelenţă regional la Cluj Napoca, şi este super. Cadrul legal pentru acestea îl oferă un ordin al ministrului educaţiei din 1999, prin care se prevede construirea de astfel de centre de excelenţă”, spune Peto Csilla.

Cristina Ghilea0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase