Centru pilot de cercetare şi formare profesională în Bihor

De Dan Birta
2Comentarii
Békési Csaba
Békési Csaba
Centrul urmează să fie construit la Sânmartin, lângă cartierul ANL.

AJOFM Bihor a depus un proiect pentru construirea unui Centru de cercetare, metodică şi formare profesională cu finanţare prin programele Interreg Ro-Hu. Iniţial, s-a încercat construirea acestui centru la Oradea, dar nu s-a găsit înţelegere pentru spaţiul solicitat la Consiliul Judeţean.

În cele din urmă, spaţiul necesar implementării proiectului a fost găsit în Sânmartin, lângă blocurile ANL, chiar la marginea Oradiei. „Proiectul a fost depus în data de 31 ianuarie. Aşteptăm să vedem dacă primim finanţare, pentru că au fost depuse foarte multe proiecte”, a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Valoarea proiectului este de circa trei milioane de euro: 1,8 milioane de euro contribuţie românească şi 1,2 milioane de euro contribuţie maghiară. Proiectul este făcut în colaborare cu Asociaţia de Promovare a Afacerilor în România, Comuna Sânmartin, Camera de Comerţ şi Industrie Hajdu – Bihar şi Asociaţia de Promovare a Afacerilor din Ungaria, care funcţionează la nivelul Universităţii Debreţin.

Obiective

În cadrul Centrului de cercetare, metodică şi formare profesională va fi elaborat un instrumentar pentru pentru a măsura şi proiecta piaţa forţei de muncă. De asemenea, tot aici, vor fi organizate cursuri de formare profesională cu valoare adăugată ridicată folosind metode şi tehnici moderne.

„Aici vom forma analişti de baze de date, statisticieni. Vom organiza workshop-uri cu angajatorii, astfel încât să înţeleagă de ce e nevoie de această colaborare pentru a măsura şi monitoriza în continuu piaţa forţei de muncă şi a reuşi proiectarea acesteia pe viitor. Pentru că aceasta este cea mai mare provocare a noastră, în sensul că aţionăm haotic”, este de părere Békési Csaba.

Din acest centru vor ieşi analize periodice de care vor trebui să ţină seama cei care fac programele şcolare.

Acesta a adăugat că până la finalul primului semestru se va şti dacă proiectul primeşte sau nu finanţare.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor