Centru unic de examinări la Oradea

ORADEA – În urmă cu un an se purtau discuţii aprinse cu reprezentaţii Fundaţiei Helping Right din Ungaria în vederea deschiderii unui centru naţional de transplant de cornee la Oradea. Acesta va fi situat pe Bulevardul Magheru, o fundaţie maghiară investind aici peste 6 milioane de euro.

Locaţia acelui centru a fost stabilit în fostul sediu al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase de pe Bulevardul Magheru. Deşi fundaţia maghiară a plătit chiria simbolică de 50 de euro către Episcopia Romano-Catolică – proprietarul de drept al imobilului, nimeni nu a mai făcut nimic. Şi asta până azi, când în cadrul unei conferinţe organizate în Sala Festivă a Consiliului Judeţean Bihor, dr.Adalbert Foldes a anunţat că în locaţia respectivă se va deschide un Centru PET (Positron Emission Tomography), în colaborare tot cu aceiaşi fundaţie maghiară. Acest fapt a fost confirmat şi de către dr. Ladislau Ritli, director al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor şi prefectul Ilie Bolojan, prezenţi la manifestare.

Unice în ţară

„Aici se vor efectua examinări pe bază de emisiuni pozitrom, aceasta fiind o metodă care în Europa este accesibilă de 15 ani, însă în România nu a fost aplicată până în prezent. De fapt este o examinare care foloseşte izotopi, o electronică avansată şi principiul computerului tomografic, fiind folosită cu predilecţie în oncologie, cardiologie şi neurologie”, a declarat dr. Foldes.

Pe lângă gazde, la întâlnire au participat şi medici din judeţele Sălaj şi Satu Mare, având în vedere că viitorul centru se vrea unul regional. Din partea maghiară a fost prezent la întâlnire Tombor Balint, managerul Centrului PET  din Budapesta şi Kalmar Laszlo din partea fundaţiei maghiare. Potrivit afirmaţiilor dr. Ritli, Ministerul Sănătăţii şi-a dat acordul de principiu pentru înfiinţarea acestui centru. Partea maghiară este dispusă să investească în acest proiect peste 6 milioane de euro, dar şi să formeze specialişti în acest sens.

Va fi loc şi centru de Oftalmologie

Potrivit afirmaţiilor dr. Foldes în această locaţie se va deschide şi centrul promis de Oftalmologie. Cât priveşte actualul proiect, specialiştii români s-au întâlnit cu cei maghiari la Budapesta în iunie, stabilind atunci bazele acestui proiect. Conform spuselor finanţatorilor, după ce se vor obţine toate avizele şi după ce se vor efectua lucrările de reabilitare ale clădirii, în cel mult o jumătate de an centrul va deveni funcţionabil.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase