Centrul Antidrog nu e poliţie!

Unele reactii nelalocul lor din comunitate, dar chiar si din presa, au determinat conducerea Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bihor sa-si prezinte înca o data rolul curativ în societate.

FACTBOX
– În toate resedintele de judet au fost constituite reprezentante CPECA în teritoriu ale Agentiei Nationale Antidrog, cu misiunea de implementare a Strategiei Nationale Antidrog pe perioada 2005 – 2012.
– În activitatea de prevenire, rolul CPECA este de concentrare a eforturilor tuturor institutiilor, organizatiilor, asociatiilor si altor forme organizate de lupta împotriva infractionalitatii, în general, si al consumului ilicit de droguri în special.
– În planul evaluarii si consilierii, CPECA este singura institutie abilitata.
– Evaluarile se bazeaza pe rezultatele cercetarii stiintifice si concluziile institutiilor specializate în lupta antidrog si, nu în ultimul rând, pe constatarile Politiei si Parchetului.
– CPECA aplica o Justitie Terapeutica si nu ia masuri de izolare a individului.
– Desfasuram activitati de consiliere a dependentilor de alcool si de prevenire a fumatului, începând cu elevii scolilor generale.
– Grupul tinta îl constituie tinerii între 16 – 35 ani.

„Noi nu sutem Politia Antidrog, aceasta structura fiind constituita la nivelul Inspectoratelor de Politie cu atributii de combatere a fenomenului si cu care cooperam în plan preventiv sau post factum. Nu ne ocupam de traficantii sau dealerii de droguri, de aceasta activitate ocupându-se Politia”, precizeaza purtatorul de cuvânt al CPECA Bihor, Ilinca Sandor.

„Noi nu facem rau nimanui! Întreaga noastra activitate are la baza confidentialitatea. Acordam consiliere atât celor care se prezinta benevol si solicita acest lucru, cât si la solicitarea parintilor, scolii, institutiilor abilitate, dar cu acordul expres al celui în cauza”, se mai arata în comunicat.

Sociologul Ilinca mai reaminteste ca prin Programul Integrat de Asistenta pentru consumatorii de droguri, fiecare persoana înscrisa în program si care face dovada respectarii lui, dupa intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, va fi absolvita de pedeapsa. Reintegrarea sociala se va face fara masuri penale (cazier judiciar) si fara publicitate.

Va asteptam la sediul din Piata Unirii nr. 2 – 4 (sub Pasajul Vulturul Negru, intrarea din strada Independentei). Ne puteti contacta telefonic la numerele 0359/444.322 sau 0359/444.323. În sectiunea „membri” din site-ul www.anabihor.ro puteti gasi adresele de e-mail ale consilierilor CPECA Bihor.

Cristian Horgos

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !