Centrul Oradiei, de-un gri „pietonal”

127Comentarii
Centrul Oradiei, de-un gri „pietonal”
Consilierii şi-au dat acordul pentru restructurarea centrului oraşului, în ideea reducerii traficului auto.

Reamenajarea pieţelor Unirii şi Ferdinand a primit, luni, acordul Consiliului Local. Urmează ca Municipalitatea să depună proiecte pentru atragerea fondurilor structurale, majoritare în investiţia de peste 21 milioane lei.

Aleşii locali au aflat detaliile proiectului chiar de la autorul acestuia, arhitectul Emodi Tamas. Acesta a prezentat aceleaşi planşe care au intrat şi în dezbaterea publică, schiţe afişând un centru pavat, predominant pietonal, fără parcări şi aproape lipsit de vegetaţie.

De utilitatea proiectului şi graba cu care evoluează s-a mirat social-democratul Odiviu Mureşan: „Am primit materialele chiar înainte de plen, nicidecum nu le-am avut la comisie. Graba ţine de atragerea finanţării sau de nevoia orădenilor pentru investiţia asta?”. Un răspuns lung dar mai degrabă evaziv a primit de la primarul Ilie Bolojan, care insistă că este o nevoie ca pieţele centrale să devină pietonale: „Am dorit să scoatem locurile de parcare din centru. Este un oraş viu atâta vreme cât oamenii sunt liberi să circule pe unde vor”.

Pietonal non stop

În spiritul proiectului, strada Vasile Alecsandri ar deveni pietonală. Singurele scuaruri care se vor păstra în Piaţa Unirii sunt cele din jurul statuii lui Mihai Viteazul, dar cu vegetaţie joasă. Surse de umbră ar fi copăcei care să nu obtureze vizibilitatea faţadelor. „Vegetaţia va fi controlată. Coroanele arborilor vor fi tunse astfel încât să fie ţinute în anumite limite geometrice”, propune arhitectul. Şi proiectul Pieţei Ferdinand se înscrie în aceeaşi idee: mult pietonal, care să includă şi strada Madach Imre, scuaruri puţine şi cu vegetaţie joasă. „Cu excepţia a două sau trei exemplare de tisa”, spune Emodi, restul arborilor ar urma să fie păstraţi.

Parcarea rămâne

Soluţia pentru amenajarea terenului din spatele Teatrului de Stat a generat discuţii în contradictoriu. Din cauza rezervorului de apă aflat la mai puţin de 50 centimetri de nivelul solului, nu este posibilă amenajarea unui amfiteatru îngropat. Totuşi, parcarea din spatele imobilului a generat cele mai multe discuţii. Daniel Vulcu, şeful trupei Iosif Vulcan, a insistat pentru păstrarea acesteia din raţiuni ce ţin de buna funcţionare a instituţiei.

centru

„Parcarea din spatele Teatrului trebuie să rămână parcare. Sunt maşini care deservesc teatrul: cară decoruri sau costume, e nevoie pentru accesul Pompierilor şi pentru alte situaţii. Nu este o parcare specială pentru actori”, insistă Vulcu. Deşi nu apare ca atare pe proiecte, locaţia va păstra destinaţia prezentă, l-a liniştit arhitectul…

Cristina Ghilea

Gand rau vegetatiei din Centru?

Cer arhitecţi de renume pentru Centru şi păstrarea arborilor

Pastreaza statuia lui Gojdu



127Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor