Centrul oraşului, şi gri şi verde

105Comentarii
Centrul oraşului, şi gri şi verde
Cea mai recentă variantă pentru reamenajarea centrului a ajuns în discuţia publicului larg, în cadrul dezbaterii organizate în sala mare a Primăriei.

Autor al proiectului, arhitectul Tamas Emodi şi-a început expunerea cu un scurt istiorc dar şi cu o încercare de a prezenta „defrişarea” centrului ca parte dintr-un trend internaţional care a ajuns din Vest şi în oraşele importante din Transilvania. A oferit ca exemple Berlinul, Cracovia, Braşovul, Sibiul sau Clujul.

Exces de verdeaţă

„Vegetaţia este total improprie zonei şi de o densitate excesivă. Este rezultatul neimplicării, al netoaletării arborilor. Avem o creştere total necontrolată şi total aiurea a vegetaţiei”, consideră arhitectul, referindu-se şi la contestaţii arborii de tisa din faţa Teatrului.

Se arată, totuşi, binevoitor faţă de ideea de verdeaţă în Piaţa Unirii. „Statistic vorbind, acum sunt 38 de tufişuri, brazi şi altele. Ne propunem să păstrăm maxim 10 dintre ei şi să plantăm 87”, propune arh. Emodi precizând că aceştia ar avea coronament redus, ca să se vadă clădirile.

Centrul are probleme şi cu funcţiuniule clădirilor, „şapte sedii de bancă şi o reprezentanţă auto” ocupă spaţii care ar trebui să fie destinate serviciilor pentru turişti, crede arhitectul.

Propunerea acestuia pentru Piaţa Unirii este refacerea pavimentului şi lărgirea pietonalului cu strada V. Alecsandri ;i parcările de la Vulturul Negru şi Biserica cu Lună, reamenajarea fântânilor din stanga şi dreapta statuii lui Mihai Viteazul, păstrarea tuturor copacilor de pe linia Vulturul Negru – Biserica cu Lună, amenajarea a încă 3 fântâni, montarea de lampadare şi mobilier stradal noi.

Teatru vs Tisa

„În Piaţa Ferdinand, aranjamentul actual consacră mai mult tisa decât clădirea Teatrului. Propunem păstrarea arborilor în proproţie de 80%, dat fiind că vârsta nu permite toaletarea”, spune arhitectul. Strada Madach Imre ar deveni pietonală iar trotuarul de la Restaurantul Oradea până la podul Ferdindand ar fi lăţit până la 3, 5 sau şase metri, în diferite porţuni. Noul spaţiu pietonal ar fi ocupat de terase şi locuri de odihă. Zona din spatele teatrului ar urma să devină un amfiteatru. 

Daniel Vulcu, Directorul Teatrului a deschis lista vorbitorilor din public cerând parcări mai aproape de teatru, atât pentru publicul căruia i-ar fi greu sa vină pe jos din Piaţa Unirii, unde şi-ar putea lăsa maşinile dar mai ales pentru activitatea teatrală.

„Prezenţa tiselor nu e mai valoroasă ca şi a clădirii teatrului”, a punctat Vulcu. Ideea sa a fost dezvoltată de arh. Pafka Ernest, care a sugerat că actualele tise ar puea fi înlocuite cu unele mai tinere, care să poată fi toaletate.

Păstraţi arborii sănătoşi

Fost consilier al primarului pe probleme de mediu, Orlando Balaş a prezentat poziţia Academiei Civice vizavi de proiect. Aceasta se conturează pe două idei. Prima este cooptarea unor arhitecţi de renume internaţional în realizarea lucrării, dat fiind că ansamblul central, la vremea sa, a fost ridicat de arhitecţi de la diverse curţi imperiale. A doua, mai imperativă, ar fi ca „în tema de proiectare să fie prinsă o tendinţă ca spaţiul verde să crească atţt calitativ cât şi cantitativ”. „Dorim ca arborii sănătoşi să fie păstraţi”, cere fostul consilier al primarului.

În acelaşi spirit a continuat biologul Ana Marosi. „Cele două exemplare de tisa din stanga şi din dreapta statuii nu se scot de acolo. E lege europeană, nu se discută”, a insistat experta, cu precizarea că aceşti arbori sunt de sex femeiesc. „Am un deosebit respect pentru viaţa sexuală a acestui arbore dar şi clădirea Teatrului este protejată prin lege”, a venit, ulterior, un răspuns din partea arh. Pafka.

40 de grade celsius

Biologul a punctat şi realitatea încălzirii globale: „Ţineţi minte! Vor fi 40 – 50 de grade acolo. Va bate soarele în neştire acolo.”

 Amenajarea să se facă ţinând cont de locaţie, a cerut Ildiko Şmit. „În Braşov şi Sibiu cade pădurea pe ei. La noi prima pădure e departe. Orice spaţiu verde contează”, consideră orădeanca. Femeia a propus inventarierea fir cu fir a copacilor şi arborilor din centru şi salvarea celor care au valoare chiar şi numai pentru curăţarea aerului.

Se va face

Partizan al proiectului, arh Pafka a oferit lămuriri despre graba cu care se derulează evenimentele: „În Vest se poate discuta şi doi, trei, patru ani până când se ajunge la un proiect final. Noi suntem condiţionaţi de faptul că banii pentru asta trebuie accesaţi cât mai repede”.

„Se va face”, a venit declaraţia lui Ilie Bolojan ca răspuns final. Edilul a spus că până la sfârşitul acestui an se va depune proiectul pentru cele 3,5 milioane euro din fonduri nerambursabile. Păstrarea arborilor sănătoşi şi găsirea unei soluţii pentru parcarea cerută de Vulcu sunt între obiecţiunile pe care şi le-a însuşit primarul.

Cristina Ghilea

Gand rau vegetatiei din Centru?

 

Taguri: ,


105Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor